Ga naar inhoud

Bekendmaking nominaties NFF Debuut Competitie



Vandaag maakt het Nederlands Film Festival de drie nominaties bekend voor de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. De Gemeente Utrecht heeft de Filmprijs van de Stad Utrecht aan de NFF Debuut Competitie verbonden, bestaande uit een beeld en een geldbedrag van €5.000,-. Filmmakers die hun officiële debuut maken met een speelfilm, documentaire, korte film of televisiedrama komen in aanmerking voor selectie. De jury bestaat uit regisseur Saskia Diesing, producent Chris Mouw en universitair docent media Alec Badenoch. Bij de voorontvangst op de NFF Openingsavond op woensdag 24 september maakt de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, de winnaar bekend.

Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde):

BITTERSWEET van Marieke Niestadt
Het is een fysieke kijkervaring, deze documentaire. Door de knappe structuur leeft iedereen mee met de hoofdpersoon die zich voorbereidt op de wereldtitel vrouwen-boksen. De film is gelaagd en toont commitment met de sport. De maker doet vrijwel alles zelf: regie, productie, scenario, camera, geluid en montage; een heel knappe prestatie.

VIA DOLOROSA van Menno Otten
De filmmaker is zeer consequent in zijn keuzes. De film geeft een liefdevolle blik op mens en ritueel. Er wordt niet geprobeerd een concreet verhaal te vertellen, maar om een visueel gevoel te geven. De maker heeft een stilistische uitdaging gezocht en is in zijn opzet geslaagd. Het is gelukt om in een vrijwel abstracte film een heldere spanningsboog te creëren.

WATERLIJKEN van Nelleke Koop
Deze film laat de werkelijkheid zien bij autopsies: geen glamour zoals bij NCIS en andere series, maar hard en gewetensvol werken. De film laat zien hoe een lijk langzaam een onderzoeksobject wordt en vervolgens weer een mens. De film is met zeer veel respect gedraaid. Weinig wordt verhuld behalve beelden die een identificatie van de slachtoffers mogelijk zou kunnen maken.
ga terug