Ga naar inhoud

Drie nominaties Gouden Kalf voor Beste Interactive 2019 bekendgemaakt

Vanavond zijn de drie voor een Gouden Kalf genomineerde interactieve producties bekendgemaakt tijdens de NFF Interactive Gouden Kalf Avond op het Nederlands Film Festival. EEN ANDERE DROOM van Tamara Shogaolu, DIE FERNWEH OPER van Daniël Ernst en KISSING DATA SYMPHONY van Karen Lancel en Hermen Maat maken kans op het Gouden Kalf voor Beste Interactive, dat op het Grolsch Gouden Kalveren Gala op vrijdag 4 oktober wordt uitgereikt. De genomineerde interactieve producties zijn nog tot en met 3 oktober gratis te bekijken en te ervaren op de NFF Interactive Expo in het centrum van Utrecht. Het Grolsch Gouden Kalveren Gala is vrijdag live te volgen via www.filmfestival.nl.


Jury Interactive

De jury van de Gouden Kalf Jury Interactive bestaat uit Prof.dr. Joost Raessens (voorzitter), digitaal kunstenaar Floris Kaayk en film- en mediamaker Mirka Duijn. Zij hebben de tien geselecteerde projecten beoordeeld op drie afzonderlijke criteria: innovatie of oorspronkelijkheid, impact van het project en de combinatie van auteurschap en artistieke kwaliteit.


“De projecten die voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive werden ingezonden en geselecteerd beslaan ook dit jaar een enorm breed en gevarieerd veld dat zich niet makkelijk onder een noemer laat vatten. Projecten zijn niet alleen ingezonden door omroepen, musea, productiehuizen, gamebedrijven, maar ook door onafhankelijke makers. We ontvingen onder andere virtual reality games, web-series, interactive comics, crossmediale producties, insta-documentaires, web-documentaires en interactieve performances. Er waren dit jaar vooral veel virtual reality-installaties onder de inzendingen. Terwijl door sommigen nog getwijfeld wordt of VR slechts een hype is of een wezenlijke aanvulling op de cinematografische ervaring, werden wij als jury blij verrast door de kwaliteit en diversiteit van deze ingezonden VR-werken waarvan we er maar een beperkt aantal konden selecteren.”, aldus de jury.


Juryrapporten

De nominaties (op alfabetische volgorde van de productietitel) inclusief juryrapporten zijn:


EEN ANDERE DROOM – Tamara Shogaolu



Een Andere Droom, een geanimeerde VR-ervaring over een lesbisch koppel dat Cairo moet ontvluchten om niet vervolgd te worden, is een mooie en cinematografisch sterk vormgegeven productie. Je wordt al snel meegenomen in een meeslepend verhaal over liefde en de noodzaak om daarvoor in een vreemd land een volledig nieuw bestaan op te bouwen. Het feit dat het project in VR is uitgevoerd, waarbij je als gebruiker alle tijd krijgt om je letterlijk en figuurlijk in de wereld van de hoofdpersonen te verplaatsen, draagt zeker bij aan deze ervaring over dit relevante en gedurfde onderwerp. De jury vond het daarom een urgent, maar ook cinematografisch sterk project, waaruit duidelijk auteurschap en kennis van ontwikkelingen binnen VR spreekt.


DIE FERNWEH OPER – Daniël Ernst



‘Fernweh’ betekent het verlangen naar de verte; maker Daniël Ernst geeft die term in dit project een heel eigen, virtuele vertaling. Daniël creëert VR ervaringen die hij zelf als ‘diorama’s’ omschrijft. Dit doet hij al vele jaren, inmiddels wordt hij hiermee internationaal gezien als een pionier binnen zijn vakgebied. In het maakproces van Die Fernweh Oper deed hij bijna alles zelf, van het animeren tot programmeren, en schrijven tot monteren. Karakters, omgevingen en sferen werden fijngevoelig uitgedacht en gecomponeerd. Dit resulteert in een vanzelfsprekend, tot in het kleinste detail uitgevoerd, ambachtelijk aanvoelend werk, waarbij je als kijker bijna vergeet dat je je in een virtuele wereld bevindt: de afstand tussen een van sterrenstof gemaakte operaster en het publiek lijkt te verdwijnen.


KISSING DATA SYMPHONY – Karen Lancel, Hermen Maat



Met de Kissing Data Symphony onderzoeken makers Karen Lancel en Hermen Maat een neurofeedback systeem voor kussen. Zoenen was altijd een persoonlijke, intieme interactie tussen twee personen, maar daar brengt hun Kissing Data Symphony verandering in. De makers verzamelen middels speciale EEG-headsets live ‘kusdata’, die het publiek vervolgens direct gevisualiseerd ziet. Ze stellen daarmee vragen over eigendom van data aan de orde: wie de eigenaar is van deze (digitale) kus? De jury vond het een verfrissende inzending. We zijn blij om een research gedreven project te zien, waar wetenschap, kunst en media samensmelten. Daarnaast vinden we het mooi hoe de makers spelen met het publiek en hun data. Het project is daarmee een prachtig voorbeeld van een zorgvuldig vormgegeven interdisciplinair werk.


Lees het volledige Juryrapport hier.


Overzicht winnaars en Interactive Expo

Afgelopen jaar nam Noa Jansma met #Dearcatcallers het Gouden Kalf voor Beste Interactive in ontvangst. In 2017 won Guerilla Games het Gouden Kalf voor Beste Interactive met de game Horizon Zero Dawn. In 2016 ontving Floris Kaayk het Gouden Kalf met het online science fiction-project The Modular Body en in 2015 won Refugee Republic van de Volkskrant/Submarine Channel de toenmalige NFF Digital Storytelling Competitie Award.


De genomineerde interactieve producties 2019 zijn nog tot en met 3 oktober gratis te bekijken en te ervaren tijdens het Nederlands Film Festival op de NFF Interactive Expo in het centrum van Utrecht, dagelijks geopend van 13:00 tot 20:00.

ga terug