Ga naar inhoud

Interview Vita Heijmen van KAPSALON ROMY

Natúúrlijk zet de door de wol geverfde Beppie Melissen een ijzersterke rol neer als vergeetachtige oma in KAPSALON ROMY. Maar minstens zo indrukwekkend is de elfjarige Vita Heijmen die haar pientere kleindochter speelt in deze familiefilm over Alzheimer. Wat een droomdebuut!


Door: Anton Damen
Er zijn vast heel veel andere kinderen die dromen van zo\'n mooie hoofdrol? Hoe kom je in een film?

"Per toeval. Ik mocht met een vriendinnetje mee naar de voorpremière van SING SONG. Mischa Kamp, de regisseur van de film, zat ook in de zaal. En de moeder van mijn vriendinnetje is bevriend met haar. Dus Mischa had die moeder gevraagd of ze me eens mocht bellen voor een auditie."
Dat lijkt me enorm spannend, zo\'n auditie.

"Het waren er zelfs wel vier. De laatste was samen met Beppie Melissen, om te kijken of we echt als een oma en kleindochter uitzien samen. Audities zijn niet moeilijk – je moet gewoon wat kleine spelopdrachtjes doen – maar ze zijn natuurlijk wel spannend. Ik had hiervoor nog nooit geacteerd. Ik was dus heel blij toen mijn vader werd gebeld dat ik de rol had!"


Hoe moeilijk is het eigenlijk, acteren?

"Niet heel erg moeilijk, maar wel een beetje. Je speelt een ander iemand, maar die lijkt tegelijkertijd ook op jezelf. En ik heb zelf ook een oma gehad die Alzheimer had. Acteren is vooral heel erg leuk om te doen. Beppie heeft me ook heel veel geholpen, met echte toneeltrucjes. Welke? Nou, een ezelsbruggetje bijvoorbeeld waardoor je je tekst beter kunt onthouden. Alleen ben ik die nu vergeten! O ja, en ook hoe je een verdrietige scène moet spelen. Dan moet je gewoon denken aan iets dat niet zo leuk was in je eigen leven."
En betekent een hoofdrol in een film ook... veel spijbelen op school?

"Nee hoor. Ik had vaak drie dagen opnames achter elkaar: in het weekend en dan nog een dag daarna. Dan miste ik wel eens een schooldag, maar dan kreeg ik huiswerk mee, om tussen de opnames door te maken. En we hebben ook in de schoolvakantie gefilmd, het stuk dat zich in Denemarken afspeelt. Het was ook niet zo dat ik élke week op de filmset stond. De opnames begonnen op mijn negende en eindigden toen ik tieneneenhalf was."
Volgens mij smaakte het acteren wel naar meer. In wat voor soort film zou je zelf graag willen spelen?

"Een film met veel dieren. Welke dieren? Het liefst honden of paarden! Ik hou van dieren. We hebben thuis twee poezen. Eentje heet trouwens Minoes!"

Koop je tickets voor KAPSALON ROMY
ga terug