Ga naar inhoud

BoostNL Selectie 2019: GROUNDSWELL

Het BoostNL-project GROUNDSWELL, geproduceerd door New Amsterdam Film Company, is een bewerking van de in Nederland gevestigde Zuid-Afrikaanse filmmaker Daniel Bruce over het toneelstuk van zijn vader Ian, dat zich afspeelt na de Apartheid in Zuid-Afrika.

De film vertelt over de unieke vriendschap tussen Johan, een diamantenduiker, en een zwarte tuinman genaamd Thami. Johan wordt achtervolgd door de herinnering aan de onschuldige zwarte man die hij vermoordde toen hij een politieman was tijdens het Apartheidstijdperk en investeert daarom veel in Thami die hij mooiere toekomst wil bieden. Wanneer Johan de hulp van de rijke, gepensioneerde Smit in zijn plan probeert te roepen, wordt echter de ware aard van zijn relatie met Thami onthuld.

"Het toneelstuk, het verhaal en nu de film spelen zich af in een situatie die we daadwerkelijk hebben ervaren", zegt Daniel. "Het zit diepgeworteld in onze geschiedenis." Ian voegt toe:
“De stad waar we woonden maakte op dat moment een verandering door, van onafhankelijke diamantwinning-stad, naar een door staatsbedrijven overgenomen nederzetting. Ik ontdekte als schrijver dat dergelijke veranderingen door het hele land plaatsvonden. Het stuk bestond uit slechts drie personages, maar de film betrekt de hele gemeenschap en elk aspect ervan weerspiegelt dat moment van verandering in Zuid-Afrika, de pijn en de belofte ervan."

De film is ontwikkeld met steun van het Nederlands Filmfonds. “We zijn hier in Utrecht om geld in te zamelen, het verhaal te ontwikkelen en de internationale status te verbeteren. Het is in Nederland gefinancierd, maar zal een zeer internationale, Engels gesproken film zijn. De ontmoetingen met script-editors en andere experts hier zijn zeer waardevol geweest. Ze hebben ons geholpen om het script naar een hoger niveau te tillen.”

Een andere HFM-factor die enorm heeft geholpen, was de pitch-trainingssessie waarin tekortkomingen aan de presentatie weggewerkt werden. "Daarna hebben een nacht slapen en een treinrit naar Amsterdam alles opgelost", zegt Daniel. Met Ian woonachtig in Zuid-Afrika en Daniel in Nederland, heeft de Holland Film Meeting vader en zoon de mogelijkheid geboden om elkaar na drie jaar weer te zien (hoewel ze erg gewend zijn aan Skype) en zag Ian eindelijk zijn kleinkind voor de eerste keer.

“De film heeft de band tussen ons nieuw leven ingeblazen, maar dan een ander soort band, een werkrelatie. Het karakter van mijn vader is geweldig. Hij is heel gemakkelijk om mee te werken", onderstreept Daniel. "Ik heb veel respect voor Dan, het werk dat hij heeft gedaan en de manier waarop hij dit heeft gedaan", antwoordt Ian. "Ik werk met een zeer fijne regisseur."
Tekst: Nick Cunningham
ga terug