Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan…Antoinette Beumer

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… stellen we vragen aan makers uit de wereld van film, televisie en digitale cultuur. We spraken Antoinette Beumer over de door haar geregisseerde openingsfilm MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG, haar vak en de Nederlandse film.


1. MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG is de openingsfilm van NFF. Wat betekent dat voor jou?
"Het werken aan deze film is van begin tot het einde bijzonder geweest. Mijn eigen man schreef het scenario, de film is gebaseerd op mijn boek dat weer lichtjes is geïnspireerd op mijn jeugd. Het is een film waarbij ik tijdens het maakproces (en dat is voor een groot deel dankzij producent Frans van Gestel) eigenlijk voor het eerst alle ruimte voelde om écht helemaal de film te maken die ik voor ogen had. Dat juist deze persoonlijke film het festival mag openen is een grote eer."

2. Wat was het meest memorabele moment tijdens het draaien van MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG?
"De dag dat we de jonge Eva, gespeeld door de 9-jarige Rosa van Leeuwen, lieten vliegen. Deze scène speelt een belangrijke rol in het boek. Toen ik hem schreef wist ik dat deze realistisch gezien eigenlijk niet kon. Het was daarom best een uitdaging hem zo te filmen dat het realistische gezien wel leek te kunnen. Mede door Rosa’s totale gebrek aan angst en vertrouwen in ons is het gelukt. Ik kan deze scène nog steeds niet zien zonder waterige oogjes."

3. Welk talent uit jouw vakgebied moeten we in de gaten houden?
"Ach zoveel! Dichtbij huis zou ik acteur Thor Braun willen noemen. Hij speelt klein rolletje in MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG, maar is bij grote publiek vooral bekend uit OOGAPPELS. Ik regisseerde zijn eerste rolletje toen hij vier jaar oud was. Een natuurtalent. Bij de Videoland Academy hebben we ook een paar opvallende talenten zitten: onder andere Jan Verdijk, Bodil Matheeuwsen en Sergej Groenhart. Verder ben ik fan van filmmakers Michael Middelkoop en Miriam Guttmann. Ik zou een pagina kunnen vullen met talentvolle regisseurs en schrijvers."

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?
"Ik kan me behoorlijk vereenzelvigen met een aantal personages uit mijn films zoals het hoofdpersonage uit DE GELUKKIGE HUISVROUW gespeeld door Carice van Houten. Ook herken ik veel in het personage dat zij speelde in JACKIE. De rol van Eva uit MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG gespeeld door Elise Schaap, tja daar zit natuurlijk erg veel van mijzelf in. En tegelijkertijd is dat misschien wel de personage die ik juist liever niet wil zijn!
Doe dan maar SOOF, want ik zou wel goed willen kunnen koken en net zo lief, aaibaar, komisch en onhandig charmant willen zijn als het personage dat Lies Visschedijk met Soof zo meesterlijk heeft verbeeld."

5. Wat weet niemand over jouw vak?
"Dat een goeie regisseur zich omringt met mensen die allemaal uitblinken in iets dat de regisseur zelf niet kan."

6. Wat is jouw favoriete Nederlandse film?
"TWEE VROUWEN van George Sluizer. Die film heeft op mij als zeventienjarige een onuitwisbare indruk gemaakt en is misschien wel de eerste aanzet geweest om zelf films te willen maken. Sowieso is George Sluizer mijn held op filmgebied: onze beste cineast."

7. Wat is jouw favoriete herinnering aan NFF?
"Zo’n 33 jaar geleden, ik was toen ongeveer 25 jaar, werkte ik als vrijwilliger bij omroep Utrecht en mocht ik het festival verslaan. Het is mijn meest intense festival ervaring tot nu toe geweest. Ik herinner mij ochtenden ontbijt met de medewerkers, het achter de schermen meelopen. Ik vond het heel bijzonder om een piepklein radartje te mogen zijn in een goed geoliede machine. Het voelde als een wereld waar ik heel graag bij wilde horen. En nu… openingsfilm. Wow."

Portretfoto Antoinette Beumer: ©Jacqueline de Haas
Stillfotografie: ©Mark de Blok

Meer weten?

ga terug