Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... Thessa Meijer

Nog even en dan gaat de 37e editie van het Nederlands Film Festival van start. Ons kikkerlandje beschikt over flink wat talent op het gebied van film, televisie en interactive. De afgelopen 37 jaar zijn er op het NFF dan ook talloze prestaties gevierd, van de NFF Studentencompetitie tot de Gouden Kalveren. In de rubriek \'De 7 gouden vragen aan\' voelt het NFF tweewekelijks een van deze talenten aan de tand. Deze week: filmmaakster Thessa Meijer.


Naam: Thessa Meijer
Geboortedatum: 22 oktober 1992
Won tijdens NFF: 2015, de Studentencompetitie
Bekend van: ERKHII MERGEN, OR WHY THE MARMOT DOESN\'T HAVE A THUMB
Huidig: o.a. ONE NIGHT STAND: DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL
Vorig: videoclip MIND DEAR - Sue The Night
Thessa is dit jaar geselecteerd voor het Talent enRoute programma van het NFF.
1. Wat is je meest memorabele moment op het NFF?
"Mijn eerste keer op het NFF was in 2014 toen ik nog op de HKU zat en voor het eerst had mogen assisteren bij twee korte films (P en DAS WAD). Het was een hele leuke fase waarbij ik nog met één been op school zat en met het andere been de filmwereld begon te ontdekken. Ik herinner me nog heel goed dat er op een NFF-premièrefeestje het nummer Mundian To Bach Ke van Panjabi MC werd gedraaid en dat ik daar toen heerlijk op heb staan dansen."

2. Wat zou een Gouden Kalf voor je betekenen?
"Dat zou een enorme veer in mijn reet zijn, waaraan ik kan terugdenken als ik me ooit bedenk dat ik beter iets anders kan gaan doen."

3. Wat weet niemand over jouw vak?
"Blijkbaar weten niet heel veel mensen dit, want anders zou de hele wereld regisseur of scenarist willen worden: het is het allerleukste vak van de hele wereld omdat je een geweldig excuus hebt om overal waar je maar wilt schaamteloos in te duiken. Als filmmaker word je telkens tijdelijk expert van een nieuwe wereld of van een nieuw aspect van de wereld die je al kent. Je kunt je het ene jaar verdiepen in de hiërarchie onder straatvegers en je het volgende jaar compleet onderdompelen in de Ierse urban cowboy-scene. Je kunt aanbellen bij wie je maar wilt en dan vertelt diegene je het mooiste levensverhaal ooit. Al gebeurt dát waarschijnlijk ook wel als je loodgieter of kapper wordt."

4. Welke Nederlandse film moet je gezien hebben?
"QUALITY TIME van Daan Bakker, omdat dit een heel goed voorbeeld is van wat Nederlandse film ook kan zijn. Grappig, vreemd, herkenbaar en mega-eigenzinnig."5. Welk personage uit één van je films zou je willen zijn?

"Erkhii Mergen, van de film ERKHII MERGEN, OR WHY THE MARMOT DOESN\'T HAVE A THUMB. Hij heeft superpowers en het lijkt mij heel cool om dat ook te hebben. Erkhii Mergen is een mythologisch figuur uit Mongolië. Hij is supersterk en in de mythe schiet hij met pijl en boog zes zonnen uit de hemel."

6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
"Ik zou graag buiten de landsgrenzen willen werken en al reizend filmprojecten willen maken. Het lijkt mij geweldig om eens naar een bergdorp in Japan te gaan en daar een film te maken met de lokale bevolking."

7. Welk jong talent in het vak moeten we zeker in de gaten houden?
"Bob Demper. Hij studeerde in hetzelfde jaar af als ik en schrijft momenteel, op een typemachine, aan twee hele mooie filmplannen. Bob is niet alleen filmmaker, maar ook kunstenaar. Daar komen hele bijzondere dingen uit voort."
ga terug