Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... John Appel

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten voor de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… zoals Martijn Smits, Wiam Al-Zabari, Marleen Jonkman, Bas Keizer en Saskia Diesing. Dit keer spraken we met John Appel, regisseur van SPREKEND NEDERLAND. Zijn film gaat op zaterdag 29 september in première op #NFF2018.






Naam: John Appel
Beroep: Regisseur
Nieuw: SPREKEND NEDERLAND


John Appel (Nederland, 1958) volgde de Nederlandse Filmacademie. Hij is werkzaam als regisseur en cameraman. Zijn documentaire ANDRÉ HAZES - ZIJ GELOOFT IN MIJ (1999) won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary en met THE PLAYER (2010) ontving hij de IDFA Award for Dutch Documentary.

Foto: Regisseur John Appel © Guus Dubbelman





1. Wat is het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?



Het meest memorabele moment uit mijn carrière is de openingsfilm van IDFA 1999 en tevens première van mijn documentaire over ANDRÉ HAZES: ZIJ GELOOFT IN MIJ. Een volgepakt Tuschinski en een uitgelaten sfeer met een optreden van Hazes als toetje. In de geschiedenis van het IDFA is dit een van de mooiste openingsavonden ooit.


2. Wat zou een Gouden Kalf voor jou betekenen?



Ik ben vier keer genomineerd geweest voor een Gouden Kalf, maar ik heb nooit de eer gehad er een te krijgen. Wel is mijn film THE LAST VICTORY bekroond met twee Gouden Kalveren (voor montage en camera). Het lijkt me zeker eervol om een Gouden Kalf te krijgen; ik hoop dat de vijfde keer raak is.


3. Wat weet niemand over jouw vak?



Wat niemand over mijn vak weet is dat ik meer tijd met mijn hoofdpersonen doorbreng zonder camera dan mét camera. De tijd zonder camera besteed ik aan vertrouwen winnen en opbouwen, contacten met mijn personages onderhouden en erachter komen wat echt de moeite waard is om te filmen. Mijn stelling is: \'Een documentaire maak je vooral zonder camera\'.



Foto: Still uit SPREKEND NEDERLAND, geregisseerd door John Appel © BRON


4. Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?



Ik vind DE GROTE VAKANTIE van Johan van der Keuken een van de films die je gezien moet hebben; zijn laatste grote film gemaakt met de dood in de ogen. Hetzelfde geldt voor HET VERHAAL VAN DE WIND, de laatste film van Joris Ivens, waarin hij op een prachtige manier terugkijkt op zijn leven. Naast deze films die de carrières van twee grote filmmakers afsluiten, noem ik een film die voor mij een van de inspiratiebronnen is geweest om documentaires te willen maken: OP DE BODEM VAN DE HEMEL van Jan Vrijman. Misschien geen topfilm, maar ik werd vooral getroffen door de volksheid en het rauwe camerawerk van Ed van der Elsken.


5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?



Er is voor mij maar één acteur waarmee ik mezelf kan identificeren en die me altijd ontroert door zijn blik in de ogen: Robert de Niro. Vooral in TAXI DRIVERen THE KING OF COMEDY. Het is de combi van weemoedigheid en geobsedeerdheid die me raakt.


6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?



Ik heb niet een speciaal iemand in mijn hoofd met wie ik zou willen samenwerken; wat crew betreft werk ik al zo\'n 20 jaar samen met dezelfde mensen: cameraman Erik van Empel, geluidsman Mark Wessner, editor Mario Steenbergen, geluidsnabewerker Hugo Dijkstal. Bij sommige films werk ik met een andere crew. Ik vind het vooral bij de muziekcompositie prettig om met steeds nieuwe componisten te werken.


7. Welk ander talent in het vak moeten we in de gaten houden?



Een van de talenten die we in de gaten moeten houden is Tom Fassaert. Hij heeft twee prachtige lange films gemaakt: DE ENGEL VAN DOEL en FAMILY AFFAIRS. Ik bewonder zijn integriteit, visuele aanpak en de keuzes die hij maakt om alleen maar een film te maken waar hij achter staat, de kunst om nee tegen een film te zeggen.




Ben je benieuwd naar John Appel en zijn nieuwste film SPREKEND NEDERLAND? Je kunt aanwezig zijn bij de publiekspremière! Op zaterdag 29 september gaat SPREKEND NEDERLAND feestelijk in première in het Louis Hartlooper Complex. John Appel is hierbij aanwezig om al jouw vragen te beantwoorden!


Lees meer


Na de publiekspremière is SPREKEND NEDERLAND nog een aantal keer te zien op het festival, hier kan je vanaf 3 september kaarten voor kopen. Na het NFF zal de film ook in de rest van Nederland te zien zijn.

ga terug