Ga naar inhoud

SPREKEND NEDERLAND van John Appel in première op het Nederlands Film Festival 2018

De documentaire SPREKEND NEDERLAND van John Appel gaat op zaterdag 29 september in première in Stadsschouwburg Utrecht tijdens de 38e editie van het Nederlands Film Festival. In de documentaire laat John Appel (ANDRÉ HAZES -ZIJ GELOOFT IN MIJ) aan de hand van allerlei toespraken de huidige tijdgeest van Nederland zien. SPREKEND NEDERLANDtoont een caleidoscoop aan speeches: van volkskroeg tot Koninklijk Paleis, van feesten tot protestdemonstraties en spreekkoren.


Datum: Zaterdag 29 september
Tijd: 19:00-21:00
Locatie: Louis Hartlooper Complex
Ticket: €12,50 (normaal)


Bestel nu tickets voor de Publiekspremière

In SPREKEND NEDERLAND zien we wat een inburgeringscursist, een populist en een koning met elkaar gemeen hebben. Elk spreekt zich namelijk uit. Soms haast onverstaanbaar, soms zichzelf overschreeuwend. SPREKEND NEDERLAND laat zien dat hoe Nederlanders ook van elkaar verschillen, hun mondigheid ze weer bij elkaar brengt.

Het Nederlands Film Festival vertoonde eerder tientallen documentaires van maker John Appel, waaronder THE LAST VICTORY, THE PLAYER, WRONG TIME, WRONG PLACE en ANDRÉ HAZES - ZIJ GELOOFT IN MIJ. Over de première van zijn documentaire SPREKEND NEDERLAND vertelt hij: “De film laat een welvarend land zien dat zijn geluk viert én zijn onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.”

Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het Nederlands Film Festival: “De vorm die John Appel koos voor zijn nieuwste documentaire is uitermate origineel. Ik kijk naar mensen in hun angsten en krachten. Ik zie de hoop die totaal verschillende mensen verbindt tijdens de doop, verwachtingen die uiteenlopende 18-jarigen delen bij hun eindexamen, angst waarin mensen elkaar ophitsen, trots die door iedereen wordt gevoeld als je je verjaardag mag vieren met de koning en koningin. Nederland op z’n aller breedst en z’n aller smalst. Oer-Hollands blijkt een breed begrip in SPREKEND NEDERLAND.”

SPREKEND NEDERLAND is onderdeel van de uitgebreide selectie documentaires van het NFF 2018. De film is een coproductie van KV Films en Human en is tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het CoBO fonds, in het kader van Teledoc. Distributeur Cinema Delicatessen brengt de film 4 oktober uit in de Nederlandse bioscopen. De film wordt later op de televisie uitgezonden door Human.

Op dezelfde avond als de officiële première van SPREKEND NEDERLAND, is er op 29 september een speciale publiekspremière van de documentaire in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De tickets hiervoor zijn nu verkrijgbaar.
ga terug