Ga naar inhoud

BoostNL Selectie 2019: THE IDYLL AND OTHER EXOTICS

Aaron Rookus gaf zijn Boost NL-project de intrigerende titel THE IDYLL AND OTHER EXOTICS en confronteert met zijn project een existentieel dilemma.
“Ik ben een 35-jarige man in een levensfase waarin veel mensen denken dat ze ergens moeten zijn - maar dat zijn ze niet. Hun dromen komen voort uit hun 20-er jaren, waarin ze ideeën hebben over hoe hun leven zal zijn als ze opgroeien, maar wanneer ze die leeftijd bereiken en ontdekken dat ze niet zijn gaan trainen, is het alsof ze wakker worden en zich afvragen, hoe ben ik hier geëindigd? Dat was het uitgangspunt van mijn film."

De 90 minuten durende mozaïekfilm wordt door Rookus beschreven als een zwarte komedie die THE SQUARE(Ruben Östlund) combineert met HAPPINESS (Todd Solonz). Zijn logline gaat hier verder op in: ‘Een tragische komedie over zes mensen, allemaal in verschillende fasen van hun leven, maar verenigd door eenzaamheid. Terwijl ze grip proberen te krijgen op de kleine en grotere dingen van het dagelijks leven, schreeuwen ze vanbinnen, maar vragen niet om hulp. En in het zeldzame geval dat iemand praat, lijkt niemand te luisteren. Wanneer een eland in een privé-zwembad verdrinkt, lijkt het tij te keren. Langzaam, maar onomkeerbaar.\'

Rookus wijst erop dat de film sterk wordt beïnvloed door het werk van The Coen Brothers, Paul Thomas Anderson, Spike Jonze en Federico Fellini, “wiens visuele stijl de verschillende sferen creëert waarin de personages zich bevinden. De film en zijn worstelende personages geven geen exact antwoord op de vraag hoe je met dergelijke gevoelens om kunt gaan (dat zou iets zijn!), maar brengen de kijker hopelijk troost en een ontnuchterende glimlach in zijn of haar eigen zoektocht."

THE IDYLL AND OTHER EXOTICS wordt geproduceerd door het nieuwe productiehuis Studio Ruba, gerund door Layla Meijman en Maarten van der Ven. Bij HFM luisteren ze naar de internationale feedback over het script, spreken ze internationaal talent en zoeken ze naar coproductiemogelijkheden, met het oog op een startdatum voor de productie in 2021. "Ik heb het scenario en we hebben geld om het script te herschrijven," voegt Rookus toe. "Het is al in het Engels en is erg internationaal door het universele thema, dus ik ben benieuwd hoe de film het in een internationale context zal doen."

THE IDYLL AND OTHER EXOTICS zal misschien het speelfilmdebuut van Rookus zijn. Hij is in samenwerking met Topkapi Films namelijk ook druk met de ontwikkeling van de film APOLLO, die - als alles volgens plan gaat - in de zomer van 2020 opgenomen wordt. APOLLO is ook een reflectief werk, waarin een veelgeprezen playlist curator bij een vooraanstaand muziekstreamingbedrijf na zijn beoordelingsgesprek besluit om op een emotionele odyssee door de Nederlandse hoofdstad te dwalen.
Tekst: Nick Cunningham
ga terug