Ga naar inhoud

HFM Selectie 2019: 100UP

Een van de meest langverwachte projecten uit de HFM-selectie van 2019 is 100UP van de Nederlands-Peruaanse documentairemaker Doyenne Heddy Honigmann, wiens films ons in de afgelopen decennia in gelijke mate hebben verbluft, verheugd en geïnformeerd, en daarmee een hele reeks internationale prijzen hebben gewonnen.

Geproduceerd door Rogier Kramer van Dutch Mountain Film, toont 100UP een groep honderdjarigen wiens joie de vivre en nieuwsgierigheid naar wat het leven nog te bieden heeft onverminderd blijven. In coproductie met Savage Film (België) en Tenk.tv (Noorwegen) nadert de opname van de productie van €700.000 zijn einde. Er wordt nog drie dagen gefilmd in Lima, de thuisstad van de regisseur, waarna het montageproces begint. Het geluid wordt vervolgens voltooid in België en de kleurcorrectie in Noorwegen. De productie hoopt op een wereldpremière tijdens IDFA 2020.
“Het materiaal ziet er geweldig uit, ik ben vooral blij met de beelden dat we in Noorwegen hebben opgenomen. Ik kijk ook erg uit naar het personage dat we in Lima gaan fotograferen: een arts die nog steeds in een lokaal ziekenhuis oefent. Dus ja, ik ben echt enthousiast over hoe het verlopen is. Ik denk dat de montage een heel leuke ervaring zal zijn, waarin we zien of onze grote verwachting van de film klopt."

De jeugdige Kramer is mede-eigenaar van Dutch Mountain Film, samen met veteraan Wilant Boekelman. Het bedrijf coproduceerde Honigmann\'s JOKE VAN LEEUWEN - A WORLD BETWEEN TWO EARS met de Nederlandse omroep NTR in 2017. “Toen we begonnen met de pre-productie van 100UP was ik veel betrokken, het is zo inspirerend om te leren van Heddy, met haar jarenlange ervaring, waarin ze vele films maakte. Ik denk dat ik voornamelijk mijn jeugd en energie kan bijdragen aan haar werk.”

Bij HFM hoopt Kramer een sales agent en internationale distributieaanbiedingen veilig te stellen, en de interesse van festivalprogrammeurs te wekken.
Afgezien van zijn 100UP pitching-taken, is Kramer opgesteld als een van de vier deelnemers van Talent en Route tijdens de HFM 2019. Dit programma ondersteunt vier getalenteerde filmmakers en jonge producenten bij de eerste stappen van hun nationale en internationale carrière en biedt een veelzijdig programma van vergaderingen, evenementen en netwerkmogelijkheden met vooraanstaande Nederlandse en internationale professionals en experts. Het is een kans die Kramer zal waarderen.

“Wilant is partner en mede-eigenaar van Dutch Mountain, en René Huybrechtse (voormalig eigenaar) is als adviseur en freelance producent verbonden aan verschillende projecten die hij heeft geïnitieerd. Ik voel me heel veilig met hen aan mijn zijde”, onderstreept Kramer, “maar ik denk dat ik als jonge producent te veel afhankelijk ben van het netwerk van mijn oudere en meer ervaren collega\'s, dus het is noodzakelijk om mijn eigen netwerk op te bouwen, met veel mensen te praten en mijn contacten uit te breiden. Tijdens de Holland Film Meeting is het daarom erg interessant om met zoveel mogelijk invloedrijke mensen van over de hele wereld te praten.”
Tekst: Nick Cunningham
ga terug