Ga naar inhoud

Bekendmaking selectie Forum van de Regisseurs NFF 2016


Het Forum van de Regisseurs keert na een geslaagde eerste editie terug op het Nederlands Film Festival, dat plaatsvindt van 21 t/m 30 september 2016. De selectie bestaat dit jaar uit acht recente, grensverleggende Nederlandse producties en is gemaakt door (film)journalisten en curatoren Jan Pieter Ekker en Dana Linssen. Voor de verdiepende programma’s rond de filmvertoningen is een samenwerking aangegaan met Theater Utrecht. Aan het programma is een juryprijs verbonden: de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs.


Het Forum van de Regisseurs focust op grensverleggende cinema en biedt een podium aan regisseurs die artistieke risico’s nemen. De inleidende programma’s, die voorafgaand aan de filmvertoning een bredere context bieden, staan dit jaar onder leiding van regisseur Casper Vandeputte van Theater Utrecht. “Alle films in het programma spreken op sterke wijze voor zichzelf. We maken een speciaal voorprogramma waarin we dieper in kunnen gaan op wat regisseren is en hoe elke regisseur dat op persoonlijke wijze aanpakt", aldus Vandeputte, die in 2008 als regisseur afstudeerde aan Toneelacademie Maastricht en de komende jaren is verbonden aan Theater Utrecht.

Het Forum van de Regisseurs 2016 opent op donderdagavond 22 september met drie (korte) producties van zeer getalenteerde regisseurs: IMPORT van Ena Sendijarevic, die op het afgelopen festival van Cannes deel uitmaakte van de prestigieuze nevenselectie Quinzaine des Réalisateurs, de One Night Stand PLANET BEAUTY van Emma Westenberg, naar een script van Sara Arnolds, en de Kort! - REMEMBER TO CHECK OUT van Hiba Vink, gebaseerd op een scenario van Rifka Lodeizen.

Het programma van dit jaar is nog diverser dan de eerste editie. Er is eigenlijk geen scheidslijn meer te trekken tussen fictie en documentaire, je ziet dat makers van vernieuwende films steeds meer echt naar de mogelijkheden van de filmtaal kijken. Ook de vrouwelijke blik is opvallend, iets wat we in ons programma voor de openingsavond hebben willen laten zien”, aldus samenstellers Linssen en Ekker.

Een jury bestaande uit regisseurs Nanouk Leopold, Nathalie Teirlinck en Robert Jan Westdijk bepaalt welke van de acht regisseurs de VEVAM Fonds Prijs van 5000 euro ontvangt. Onderdeel van de prijs is de penning van het Forum van de Regisseurs, ontworpen door het Utrechtse atelier SUS goudsmeden. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 29 september.

Vorig jaar won Morgan Knibbe met THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. Het 36e Nederlands Film Festival vindt plaats van 21 t/m 30 september 2016.
Line-up Forum van de Regisseurs 2016

• Donderdag 22 sep IMPORT - Ena Sendijarevic | One Night Stand XI PLANET BEAUTY - Emma Westenberg | Kort! - REMEMBER TO CHECK OUT - Hiba Vink (openingsprogramma)

• Vrijdag 23 sep BEYOND SLEEP - Boudewijn Koole

• Zaterdag 24 sep BODKIN RAS - Kaweh Modiri

• Zaterdag 24 sep HISTORY’S FUTURE - Fiona Tan

• Zondag 25 sep A FAMILY AFFAIR -Tom Fassaert

• Maandag 26 sep WALDSTILLE - Martijn Maria Smits

• Dinsdag 27 sep OUT OF LOVE -Paloma Aguilera Valdebenito

• Dinsdag 27 sep A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO - Ester Gould

• Woensdag 28 sep FULL CONTACT - David Verbeek

• Donderdag 29 sep Verrassingsvertoning + prijsuitreiking
ga terug