Ga naar inhoud
Nu kijken

Nederlandse bioscoopfilms in 2023

Nieuw jaar, twaalf maanden lang nieuwe Nederlandse films! Heb je daar ook zo'n zin in? Wij wel! Hieronder alvast een greep uit de speelfilms, documentaires en jeugdfilms die in het eerste kwartaal van 2023 te zien zijn!

Still_Fijn Weekend

Fijn weekend

In de Franse Bourgogne komt een hechte vriendengroep bij elkaar op een herdenkingsweekend om hun overleden vriend te eren. Maar als de weduwe onverwachts haar nieuwe liefde aan de groep introduceert, groeit het weekend uit tot een rollercoaster aan emoties waarin de onderlinge verhoudingen volledig op scherp komen te staan.

Vanaf 19 januari in de bioscoop

Still Journey Through Our World

Reis door onze wereld

Laat het eerste Coronajaar door de ogen van documentaire-veteranen Petra en Peter Lataster zien, die liefdevol de camera richten op hun gekrompen wereld. Hun kalme verslag vangt het wonderlijke van deze unieke historische periode. Winnaar van de IDFA Award for Best Editing in de International Competition en van de IDFA Award for Best Dutch Film.

Vanaf 19 januari te zien tijdens Best of IDFA on Tour.

Still Klem

Klem

Marius en Kitty wonen alweer enige tijd in Italië, waar ze de hand hebben weten te leggen op een wijngaard in Toscane. Marius heeft zijn leven gebeterd, dus vertrekt Hugo vol goede moed om samen met Sophie zijn dochter Suus voor een langverwachte reünie bij hartsvriendin Chrissie af te zetten. Maar er blijkt een luchtje te kleven aan de aankoop van de wijngaard. Hugo is nog niet aangekomen of alles escaleert

Vanaf 2 februari in de bioscoop

Still Mascotte

Mascotte

Jerry lijkt op het eerste gezicht een hele normale tiener. Hij woont met zijn alleenstaande moeder Abbey en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Maar Jerry, die is geboren met een mismaakt gebit, voelt zich diep van binnen eenzaam en gefrustreerd. Hij zoekt daarvoor een uitlaatklep door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Wanneer Abbey, die hem altijd onvoorwaardelijke, maar ook overdadige liefde heeft gegeven, meer en meer loslaat, knapt er iets. Jerry’s gedrag wordt zo radicaal dat hij daarmee niet alleen zichzelf maar de stabiliteit van het hele gezin ontwricht.

Vanaf 2 februari in de bioscoop

Still_White Balls on Walls

White Balls on Walls

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie.

Vanaf 2 februari in de bioscoop

Still_Fien Teun gaan kamperen

Fien & Teun gaan kamperen

Ga mee kamperen met Fien en Teun en al hun dierenvriendjes in dit gloednieuwe bioscoopavontuur vol met nieuwe en vrolijke liedjes!

Vanaf 8 februari in de bioscoop

Still_De Koninklijke Republiek

De koninklijke republiek

In De Koninklijke Republiek krijgt de Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos exclusief toegang tot een groep musici binnen het Koninklijk Concertgebouworkest: de slagwerk- en paukensectie. Ze spelen een ondersteunende rol, maar zijn absoluut onmisbaar.

Vanaf 9 februari in de bioscoop

Still_Kung Fu Leeuw

Kung Fu leeuw

De 14-jarige Jimmy is fanatiek, sterk en een van de beste Kung Fu leerlingen van zijn school. Als de selectie van het nieuwe leeuwendans team wordt samengesteld, ziet Jimmy zijn droom om in de leeuwenkop te dansen uiteenvallen. Hij is vastberaden op zijn plek te veroveren.

Vanaf 16 februari in de bioscoop

Still A Way to B

A Way To B

Documentaire over danscollectief Liant La Troca, geleid door danser en choreograaf Jordi Cortés Molina. De hybride film, waarin documentaire en dans voortdurend in elkaar over lopen, volgt verschillende lichamelijk beperkte dansers van de groep terwijl ze hun individuele verhalen vormgeven in performances.

Vanaf 16 februari in de bioscoop

Still Toen ik je zag

Toen ik je zag

Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling. Acteurskoppel Esther (Noortje Herlaar) en Bastiaan (Egbert-Jan Weeber) leidt op het eerste oog een droomleven. Maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. De angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt, hebben een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Uit alle macht probeert Esther om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten.

Vanaf 2 maart in de bioscoop

Still_Onder het Maaiveld

Onder het maaiveld

De makers van De nieuwe wildernis en De wilde stad gaan ondergronds. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

Vanaf 2 maart in de bioscoop

Still_Nummer achttien

Nummer achttien

Het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenaar wiens leven wordt gered door zijn eigen minderwaardigheidscomplex. Van de regisseur van De wederopstanding van een klootzak en Bloody Marie.

Vanaf 9 maart in de bioscoop

Still_Dicht bij Vermeer

Dicht bij Vermeer

Prijswinnend filmmaker Suzanne Raes volgt de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum. Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie.


Vanaf 9 maart in de bioscoop

Still_Polder

Polder

Varkensboer Ronald draagt de zorg voor zijn dochtertje en de boerderij na het overlijden van zijn vrouw. De steeds strengere milieueisen hangen als een molensteen om zijn nek. Als tot overmaat van ramp dierenactivist Erik, onbekend met de situatie waarin Ronald zich bevindt, een steeds stevigere haatcampagne tegen hem begint, is Ronald de wanhoop nabij.

Vanaf 9 maart in de bioscoop

Still Rock City The Life We Live

Rock City: The Way We Live

Documentaire over vijf eigenzinnige rockhelden uit de jaren ‘60/’70, grondleggers van onze popcultuur, die nog optreden met oude hits van vroeger voor een grote schare aan trouwe fans maar daarnaast ook verrassend mooie nieuwe muziek maken waarin de kunst van het ouder worden de boventoon voert.

Vanaf 9 maart in de bioscoop

Still All Inclusive

All Inclusive

Wanneer Jacco (Tibor Lukács) en Sylvie (Jennifer Hoffman) met hun dochter Loïs (Aiko Mila Beemsterboer) en zoon Bink (Bing van Son) besluiten op vakantie te gaan in een All Inclusive resort, wordt hun al wankele huwelijk zwaar op de proef gesteld.

Vanaf 16 maart in de bioscoop

Still_Het zit in mijn Hart

Het zit in mijn hart

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Het zit in mijn hart is een documentaire over deze theatergroep en hun voorstelling Furia: een barok, op rijm geschreven, sprookje over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofdzonden.

Vanaf 23 maart in de bioscoop

Still_De man uit Rome

De man uit Rome

Als de sceptische onderzoekspriester Filippo vanuit het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, botst hij hard met de getraumatiseerde dorpsgemeenschap, die zich vastklampt aan hun wonder.

Vanaf 30 maart in de bioscoop

Still_Paved Paradise

Paved Paradise

Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en zijn beste vriend en filmmaker Karsten de Vreugd bewijzen in Paved Paradise hun theorie dat biologische landbouw juist slecht is voor de biodiversiteit en gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet.

Vanaf 6 april in de bioscoop

Still_Goodbye Stranger

Goodbye Stranger

Wanneer succesvol ‘playlist curator’ Paul zijn gedroomde buitenlandpromotie in gevaar ziet komen, verandert zijn zorgeloze zomerdag vol privé-afspraken in een bitterzoete zoektocht naar wat er wérkelijk toe doet.

Vanaf 20 april in de bioscoop

Still_Die middag

Die Middag

Op een middag kruisen de levens van Roya en Nassim elkaar. Getekend door hun verleden als vluchteling zoeken ze een uitweg. Ze kunnen elkaars redding zijn, maar een gesloten deur staat tussen hen.

Vanaf 18 mei in de bioscoop

ga terug