Ga naar inhoud

33e Nederlands Film Festival feestelijk van startVanavond is tijdens de openingsavond van de 33e editie van het Nederlands Film Festival de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2013 bekendgemaakt, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. Regisseur Janina Pigaht won de prijs voor haar korte documentaire DAGBOEKEN VAN EEN OLIFANT. De prijs bestaat uit een beeld van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-. Janina Pigaht ontving de prijs uit handen van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. Ook werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs aan Monique van Schendelen uitgereikt.

DAGBOEKEN VAN EEN OLIFANT is een aangrijpend egodocument. Na de dood van haar liefdevolle Duitse grootvader ontdekt Janina Pigaht tot haar ontsteltenis dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een overtuigd SS’er was. Aan de hand van dagboeken, door hem gedraaide filmpjes en fotoalbums onderzoekt ze zijn oorlogsverleden en stelt ze haar ouders nog nooit eerder gestelde vragen. Pigaht worstelt met de gedachte dat ze haar opa in een kwaad daglicht stelt, maar de noodzaak om het zwijgen te doorbreken is te groot. Zie bijlage voor het juryrapport.

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht kent de Filmprijs van de Stad Utrecht jaarlijks toe aan het beste regiedebuut uit de NFF Debuut Competitie, waarvoor dit jaar 26 eerste zelfstandige korte films, documentaires en televisiedrama’s zijn geselecteerd. De winnaar is voorgedragen door een onafhankelijke jury bestaande uit Gülsah Dogan (regisseur), Lex Veerkamp (festivalprogrammeur, producent en publiciteitsmanager) en Joris Oprins (regisseur).

Naast de Filmprijs van de Stad Utrecht werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013 door regisseur en producent Dave Schram (Shooting Star) overhandigd aan filmpubliciste Monique van de Schendelen. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Zie bijlage voor het juryrapport.

De 33e editie van het Nederlands Film Festival is vanavond feestelijk geopend met de première van HOE DUUR WAS DE SUIKER. Het NFF duurt tien dagen en wordt op vrijdag 4 oktober traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Bekijk het hele programma op filmfestival.nl, lees het NFF Magazine of volg het NFF op Facebook, Twitter en Snipper. #nff2013

Bestel tickets voor de vertoningen van DAGBOEKEN VAN EEN OLIFANT tijdens het Nederlands Film Festival.
ga terug