Ga naar inhoud

NFF onthult festivalprogramma 2013Vanaf vandaag is het programma voor de 33e editie van het Nederlands Film Festival open en bloot. Directeur Willemien van Aalst heeft in een persconferentie de highlights van het programma voor 2013 gepresenteerd en maakte een aantal nieuwsfeiten bekend waaronder de Gouden Kalf Jury, het hoofdthema Naakt, de toekenning van het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs en de adoptie van het Gouden Kalf voor de Publieksprijs door UPC.

Hoofdthema NFF 2013: Naakt
Met een knipoog naar een van de meest hardnekkige clichés die over de Nederlandse film bestaat, presenteert het NFF het hoofdprogramma Naakt. Van de bevrijdende seksgolf in de jaren zeventig tot de schoonheid en kwetsbaarheid van kunstzinnig naakt. Maar ook de blootgelegde ziel en opgeofferde privacy worden belicht, in woord, in beeld en in spannende ontmoetingen en evenementen. Met o.a. een filmprogramma waar blootgeven centraal staat, een ode aan Sylvia Kristel, smaakmakende taboedoorbrekers van vroeger, een expo van Rob’s Propshop en een programma in de allerlaatste seksbioscoop van Utrecht.

NFF Gouden Kalf Competitie
Op de 33e editie van het NFF zijn in totaal319 films te zien, waarvan er 79 in première gaan. In totaal zijn 88 films geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie. Er worden 21 Gouden Kalveren uitgereikt, waarvan er19 door de jury worden toegekend (inclusief de Speciale Jury Prijs) en twee door respectievelijk het bestuur van het NFF (de Cultuurprijs) en het publiek (de UPC Publieksprijs voor Beste Film).

De Gouden Kalf Jury, dit jaar onder leiding van algemeen voorzitter Emile Fallaux, maakt op maandag 30 september (Korte Film, Televisiefilm, Korte Documentaire en Lange Documentaire) en dinsdag1 oktober (Speelfilm, Regie, Scenario, Acteur, Actrice, Mannelijke Bijrol,Vrouwelijke Bijrol, Acteur Televisiedrama, Actrice Televisiedrama, Camera, Geluid, Montage, Muziek en Production Design) om 22.30 uur de nominaties bekend in de dagelijkse Talkshow in het Festivalpaviljoen op de Neude.

Op vrijdag 4 oktober worden de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren, uitgereikt in de Stadsschouwburg Utrecht. De uitreiking is op www.filmfestival.nl en Cultura24 integraal te zien en vanaf 20.55 uur live bij de VPRO op Nederland 2. Na de uitreiking interviewt Wilfried de Jong vanaf 23.15 uur de kersverse Gouden Kalf-winnaars.

Uitreiking Gouden Kalf voor de Cultuurprijs
Filmpublicist Monique van Schendelen wordt tijdens de openingsavond van het 33e NFF op woensdag 25 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs
UPC, sinds 2010 al hoofdsponsor van het NFF, breidt haar sponsoring uit met de ondersteuning van de Publieksprijs. Vanaf deze editie heet deze prijs het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs. Vanaf 1september kan het publiek stemmen op een van de zestien films die de status van Gouden Film (100.000 bezoekers of meer) haalden van 26 september 2012 t/m 31augustus 2013. In de festivalweek kan vervolgens uit de top drie voor de winnaar gestemd worden. Stemmen kan via de sites van UPC en het NFF; met de afstandsbediening kan de kijker met behulp van een Horizon-app of met de Rode Knop via UPC. Op vrijdag 4 oktober tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren wordt de UPC Publieksprijs uitgereikt aan de regisseur van de film met de meeste stemmen.

Nominaties NFF Debuut Competitie
Denominaties voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het NFF, zijn bekend: DAGBOEKEN VAN EEN OLIFANT van Janina Pigaht, IK STOND ERBIJ van Niels van Koevorden, OPERA IN DE RIMBOE van René van’t Erve. De jury bestaat uit Gülsah Dogan, Lex Veerkamp en Joris Oprins. Op de openingsavond van het NFF op 25 september reikt de burgemeester van Utrecht,Aleid Wolfsen, de Filmprijs uit aan de winnaar. Deze prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-.

Festivalprogramma
Het NFF is de plek waar de Nederlandse film in de volle breedte te zien is. Feestelijke (publieks)premières en knappe debuutfilms worden afgewisseld met oude kaskrakers en cultproducties.Het bruisende festivalhart klopt op de Neude, waar de deuren en de bar van het Festivalpaviljoen voor iedereen zijn geopend. Met iedere dag live muziek en de dagelijkse Talkshow van Claudia de Breij of Art Rooijakkers. Op talrijke plaatsen in Utrecht zijn er evenementen, exposities en filmfeesten - met het Gouden Kalf als blinkend middelpunt. Op de openingsavond is het NFF van Groningen tot Maastricht vertegenwoordigd in verschillende bioscopen met de première van HOEDUUR WAS DE SUIKER. Ook in het weekend van het festival zijn er speciale programma’s rondom het NFF in bioscopen in heel het land.

Vanaf 28 augustus staat de volledige programmering van alle films, events en talks van het 33e Nederlands Film Festival op www.filmfestival.nl en de NFF-app (Android, iPhone en iPad). Of lees nu alvast het NFF Magazine, dat tevens vrijdag via de Volkskrant gedistribueerd wordt.
ga terug