Ga naar inhoud
Still

Van God los

Regie: Pieter Kuijpers
Thriller, geïnspireerd op de moorden van 'de bende van Venlo' uit het begin van de jaren negentig, vertelt het verhaal van de zeventienjarige Stan die bevriend raakt met de crimineel Maikel.
Geïnspireerd op de moorden van 'de bende van Venlo' die zich begin jaren negentig werden gepleegd en met het uitgangspunt dat achter elke misdaad een menselijk drama schuilgaat, maakte regisseur Pieter Kuijpers zijn speelfilmdebuut. De thriller speelt zich af rond carnaval en maakt gebruik van een flashback waarin de zeventienjarige scholier Stan zijn verhaal middels voice-over vertelt. Binnenvetter Stan woont in een riante villa bij zijn moeder en stiefvader. Gebrek aan aandacht en liefde maken hem ontvankelijk voor de hechte vriendschap met de crimineel Maikel, die letterlijk zijn leven binnenrent. Samen met Maikel en diens maatje pleegt hij een aantal inbraken. Tot de paniek toeslaat en een slachtoffer wordt gedood. De plaatselijk drugsbaron is onder de indruk van het extreme geweld en huurt de bende in. Van God los vertelt, onder andere door het gebruik van een bijzondere geluidsband, het verhaal van op drift geraakte jongeren.
Titel: Van God los
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2013
Talks & Events Overig MisdaadMediafonds 25 Jaar

Gouden Kalf winnaar

Beste Scenario (2003)
Pieter Kuijpers
Beste Scenario (2003)
Paul Jan Nelissen
Beste Acteur (2003)
Tygo Gernandt
Beste Regie (2003)
Pieter Kuijpers

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2003)
Egbert-Jan Weeber
Beste Montage (2003)
Job ter Burg (NCE)
Beste Lange Speelfilm (2003)
Reinier Selen
Beste Actrice (2003)
Angela Schijf
Beste Lange Speelfilm (2003)
Hanneke Niens
Beste Muziek (2003)
Het Paleis van Boem
Beste Lange Speelfilm (2003)
Anton Smit

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.