Filmmaker John Appel infiltreerde in het Italiaanse Siena tijdens de voorbereidingen op de jaarlijkse Palio, een spectaculaire paardenrace die sinds de Middeleeuwen op het beroemde ronde plein gehouden wordt.
Filmmaker John Appel infiltreerde in het Italiaanse Siena tijdens de voorbereidingen op de jaarlijkse Palio. Die spectaculaire paardenrace wordt sinds de Middeleeuwen op het beroemde ronde plein gehouden. Er is sindsdien weinig veranderd: zonder zadel racen tien jockey's negentig seconden lang met doodsverachting rond, toegejuicht door duizenden dicht opeengepakte, verhitte toeschouwers. In de steegjes van de verschillende, elkaar zwaar beconcurrerende wijken volgt men gespannen de wedstrijd op televisie. De eigen wijk moet winnen, met een paard dat per lot is toegewezen. In Civetta, de wijk die sinds 1979 geen Palio meer won, volgde Appel van dichtbij enkele hoofdpersonen, de koortsachtige voorbereidingen en het onderlinge gesmoes, met tot slot natuurlijk op het plein de overweldigende race zelf, alsof de Middeleeuwen niet voorbij zijn.

Credits

Producent
Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Cobos Films BV
Omroep
IKON TV
Distributie
A-Film Distribution

Titel: The Last Victory
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma, Competitie
Editie: NFF 2004

Gouden Kalf winnaar

Beste Camera (2004)
Erik van Empel
Beste Montage (2004)
Mario Steenbergen

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2004)
John Appel

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still