Ga naar inhoud
PfP_prisonders (1).jpg

Prison for Profit

Regie: Femke van Velzen, Ilse van Velzen
Klokkenluiders, ex-bajesklanten en een onderzoeksjournalist schetsen een schokkend beeld van de eerste geprivatiseerde gevangenis in Zuid-Afrika. Cipiers worden onderbetaald, gedetineerden worden gebruikt als melkkoe.
In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, beloofde de beste faciliteiten en een humane behandeling – voor de laagste prijs uiteraard. De praktijk bleek, via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken, heel anders. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden behandeld als melkkoe, waardoor rehabilitatie ver te zoeken is. Welke negatieve gevolgen heeft de trend van toenemende privatisering voor de samenleving?

Credits

Production Design
Sound Design
Geluidsnabewerking
Postproductiebedrijf
Titel: Prison for Profit
Jaar: 2019
Duur : 1 uur, 24 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2020
Gouden Kalf Competitie MaatschappijEtniciteitGender & identiteitMisdaadBuitenlandGeschiedenisPolitiek

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.