Ga naar inhoud
Documentair portret van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) en haar levenswerk Leben? oder Theater? Een schokkende onthulling werpt een nieuw licht op de laatste periode van haar bestaan.

Leben? oder Theater? Ein Singespiel - zo noemde Charlotte Salomon (1917-1943) haar uit meer dan zevenhonderd bladen bestaande, geschilderde levensverhaal, dat zij net voor haar deportatie in bewaring gaf met de woorden: ‘Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!’
Tijdens de voorbereiding van de speelfilm Charlotte(1981), kregen de filmmakers een nooit eerder gepubliceerde brief uit handen van Charlottes stiefmoeder, met het verzoek de inhoud niet in de film te gebruiken. In de brief beschrijft Charlotte hoe haar levenswerk tot stand kwam en komen we voor het eerst dichtbij de ‘werkelijke’ Charlotte. Deze documentaire geeft een fascinerend beeld van het leven van de kunstenares. Een postume onthulling werpt een nieuw licht op de laatste periode van haar leven. Met een prominente rol voor Salomons indringende werk.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Visual Effects
Cast (hoofdrol)

Titel: Leven? of Theater?
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2012

Blik naar buiten(land)Kunst & CultuurOorlog & VredeGeschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.