Ga naar inhoud
Still

Johnny Hoes - Och was ik maar...

Regie: Hans Heijnen
Portret van Johnny Hoes, in het jaar dat hij negentig wordt. De ongekroonde koning van de Nederlandse smartlap had niet alleen een neus voor Nederlandse muziek, maar was ook een ongenaakbare zakenman.
Portret van Johnny Hoes, de ongekroonde koning van de smartlap, in het jaar dat hij negentig wordt. Hoes bleek een feilloos gevoel te hebben voor de levensvatbaarheid van het Nederlandse levenslied. Na eerst zelf vele hits te hebben gescoord (met als bekendste Och was ik maar bij moeder thuis gebleven) veroverde Hoes als platenbons de markt met smartlappen en later met Nederlandse pop- en rockmuziek. Doe Maar, Normaal en Toontje Lager zijn maar enkele van de groepen die hun eerste platen bij hem uitbrachten. Hoes had een geweldige neus voor de muzikaliteit van zijn artiesten, maar was ook een keihard zakenman: 'Als artiest voelde je gewoon: we zijn hier voor de handel.' Zo is de oude man ook ongenaakbaar in de rechtszaken die zijn kleinkinderen tegen hem aanspannen. Hoes zelf vertelt erover voor de camera, alsook zijn zoons en artiesten die voorheen bij hem onder contract stonden. Een portret over Johnny Hoes is natuurlijk niet compleet zonder heerlijke opnames uit de oude doos.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR TV
Titel: Johnny Hoes - Och was ik maar...
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 7 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2015
Het Uur van de Wolf - 20 jaar GeschiedenisKunst & CultuurMuziek

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.