Ga naar inhoud
Documentaire rondom bijzondere foto’s van Sergei Prokudin-Gorskii, die het Russische tsarenrijk van vlak voor de revolutie van 1917 vastlegde. Anno 2011 reist Van Lieshout in zijn voetsporen.

Nicolaas II, de laatste Russische tsaar, had tijdens zijn regeren veel van zijn uitgestrekte rijk niet gezien. Hij gaf fotograaf Sergei Prokudin-Gorskii (1863-1944), uitvinder van de kleurenfotografie in Rusland, opdracht om reizen te maken door de Wolga-regio, de Kaukasus en Centraal-Azië, tussen 1909 en 1915. De vele bewaard gebleven kleurenfoto’s geven een bijzondere kijk op de laatste jaren van het Russische tsarenrijk, vlak voor de revolutie van 1917. In de voetsporen van Prokudin-Gorskii reist Van Lieshout in 2011 dezelfde route, nu met filmcamera. Van Lieshouts opnames worden afgewisseld door de prachtige, kleurrijke beelden van Prokudin-Gorskii. De stilstaande en bewegende, nieuwe en oude beeldenreeksen vormen een kleurrijke ode in beeld, geluid en muziek van het Rusland van vlak voor de revolutie en van Rusland nu.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Van Lieshout Filmproducties
Distributie
Eye Filmmuseum

Titel: Inventaris van het Moederland
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2012

Kunst & CultuurGeschiedenisBlik naar buiten(land)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.