Ga naar inhoud
Lous Hoogendijk-De Jong zet al decennia geen stap buiten de deur. Wat in deze film aanvankelijk gewoon lijkt - een vrouw kijkt tv met haar kat - verandert geleidelijk in een beklemmende realiteit, waarin huisgenoot Holocaust altijd aanwezig is.
Onder het motto ‘de oorlog als huisgenoot’ onderzoekt dochter en filmmaker Oeke Hoogendijk wat de achterliggende reden is van haar moeders weigering haar huis te verlaten. Een weigering die Lous Hoogendijk-De Jong al tientallen jaren met succes volhoudt. Haar terugkerende nachtmerrie schrijft ze toe aan de dag waarop ze als Joods meisje uit huis werd gehaald en gedeporteerd naar de nazikampen. Wat op het eerste gezicht doodgewoon lijkt: een vrouw in een huiskamer die met haar kat televisie kijkt, verandert in de film geleidelijk tot een beklemmende werkelijkheid waarin de Holocaust nog dagelijks aanwezig is.
Housewitz_affiche.jpg

Titel: Housewitz
Jaar: 2021
Duur : 1 uur
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Forum van de Regisseurs
Editie: NFF 2022

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2022)
Oeke Hoogendijk

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer