Ga naar inhoud
Een voormalig Amsterdams onderduikadres en kunstenaarsgemeenschap moet boordevol verhalen zitten. Maar gravend in het verleden rijst de vraag of het eigenlijk wel mogelijk is om een eenduidig verhaal te vertellen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het statige Amsterdamse grachtenpand aan de Herengracht 401 een onderduikadres. Na de oorlog vormden de onderduikjaren de basis voor een hechte kunstenaarsgemeenschap. Maar nu de oprichtster en patrones is overleden, gaat het huis een nieuwe fase van haar leven in, en wordt er door de huidige bewoners aan de toekomst gewerkt. Terwijl zij opruimen en verbouwen om het open te kunnen stellen voor publiek, wil filmmaker Janina Pigaht het verhaal van het huis vastleggen nu er ook nog mensen kunnen vertellen over de eerste decennia vlak na de oorlog. Maar valt er wel een eenduidig verhaal te vertellen?

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Een van de jongens
Postproductiebedrijf
Amator Postproductie

Titel: Herengracht 401
Jaar: 2016
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Inschrijving, Geen Sectie
Editie: NFF 2016

Kunst & CultuurGeschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.