Drie grootmoeders kijken in Mozambique terug op hun leven als vrijheidsstrijders en als oma’s die hun (klein)kinderen zien opgroeien in een geglobaliseerde maatschappij.

Drie vrouwen kijken in Mozambique terug op hun leven als vrijheidsstrijders, als voorvechters van een moderne samenleving zonder polygamie en mét onderwijs (ook voor vrouwen) en als oma’s die hun (klein)kinderen zien opgroeien in een geglobaliseerde maatschappij. Begin jaren zeventig ziet filmmaker Ike Bertels een documentaire over de onafhankelijkheidsstrijd in Mozambique. Het beeld van de drie jonge vrouwen die meevechten in het bevrijdingsleger Frelimo blijft haar bij. Na de onafhankelijkheid in 1975 besluit ze uit te vinden wie zij zijn en raakt ze bevriend met Amelia, Maria en Monica. Ze filmt hen in 1984 en 1994. Nu is Bertels terug met haar camera in Afrika. Ze schetst met de beelden van toen en nu niet alleen de levens van drie bewonderenswaardige vrouwen maar ook de razendsnelle ontwikkeling van een Afrikaans land anno 2011.

Credits

Producent
Coproducent
Uitvoerend Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Guerrilla Grannies - Hoe in deze wereld te leven
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2012

Oorlog & VredeSociaal maatschappelijkBlik naar buiten(land)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.