Documentaire waarin Maris Jansons, de zesde maesstro van het Koninklijk Concertgebouw, wordt voorgesteld aan het Nederlandse publiek. Ook wordt onderzocht hoe hij past in de traditie van het orkest.
In september 2004 trad Mariss Jansons aan als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Een bijzondere gebeurtenis, want in de ruime eeuw van het bestaan van het orkest is hij pas de zesde maestro. In de documentaire wordt Jansons voorgesteld aan het Nederlandse publiek. Ook wordt onderzocht hoe hij past in de traditie van het orkest. (Oud-)leden van het Concertgebouworkest kijken terug in de geschiedenis. Luisterend naar verschillende fragmenten uit het verleden, vertellen zij hoe het orkest is gevormd door zijn voorgaande chefs. Zo horen we bijvoorbeeld dat Mahlers Vierde Symfonie voor Mengelberg een totaal anders stuk was dan voor Haitink. Thuis in St. Petersburg vertelt Mariss Jansons hoe hij als klein kind, opgroeiend achter de coulissen van de opera in Riga, al droomde van een carrière als dirigent.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
AVRO TV

Titel: De zesde maestro
Jaar: 2004
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01