De tragische geschiedenis van de tijdens de Holocaust vermoorde Amsterdams-Joodse komische goochelaar Michel Velleman, alias Ben Ali Libi, aan wie Willem Wilmink een aangrijpend gedicht wijdde.
Dankzij het op emotionele wijze door Joost Prinsen voorgedragen gedicht van Willem Wilmink heeft Ben Ali Libi naamsbekendheid verworven. Met behulp van archiefbeelden en aangrijpende getuigenissen reconstrueert deze documentaire het levens- en stervensverhaal van de Amsterdams-Joodse komische goochelaar. Achter 'professor Ben Ali Libi' ging Michel Velleman schuil, in te huren voor feesten en partijen. Tijdens de bezetting werd hij bij een razzia door de nazi's opgepakt en belandde hij via doorgangskamp Westerbork in vernietigingskamp Sobibor.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Visual Effects

Titel: Ben Ali Libi
Jaar: 2015
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Panorama
Editie: NFF 2015

GeschiedenisKunst & Cultuur

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.