Ga naar inhoud

Voortgezet onderwijs: Gratis

Het NFF maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor je. Op deze pagina leer je meer over de film en filmles en hoe je het best de scène kunt uitbeelden! Houdt het simpel en betrek je hele klas bij het project! Zo kies je bijvoorbeeld samen de scène uit en krijgt ieder een eigen rol.
Aanmelden kan t/m 14 september 2020.

Stap 1: Bekijk de film en de les
In juni staat de Schoolfilm Gratis in de spotlights, gericht op het voortgezet onderwijs. Met Gratis kijken we naar een actueel onderwerp in onze huidige samenleving: boodschappen doen. Hoe zet je de boodschappenkar zo efficiënt mogelijk in? Els en Ruud zitten al jaren vastgeroest in hun huwelijk. Wanneer Ruud een minuut gratis winkelen wint in de supermarkt, gaan ze in training om hun opbrengst zo groot mogelijk te maken. Bekijk de film en het lesplan.

Stap 2: Leer meer over de hoofdrolspelers
Els - Als getrouwde vrouw van middelbare leeftijd zit Els vastgeroest in haar vaste patronen. Lukt het haar om die te doorbreken samen met haar man?
Acteer tip van de makers: probeer alles zo passief agressief mogelijk te zeggen. Dat kan een uitdaging zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar scène waarin Ruud direct de chips pakt en Els het daar overduidelijk niet mee eens is. Op haar eigen manier geeft ze aan dat ze haar man een ongelofelijke idioot vindt.


Ruud - Een kruising tussen een lieve brompot en sufferd die zich door Els soms net iets te snel de mond laat snoeren. Laat je klas hun eigen ervaring gebruiken. Hoe zien zij bepaalde volwassenen?

Winkelmanager - De winkelmanager is gericht op het verbeteren van het imago van zijn winkel en denkt daarbij met name aan het eigen belang. De scène waarin hij de kleine letters van de regels even opnoemt is daar een perfect voorbeeld van!

Omstanders - Waar denk je aan als je toeschouwers ziet? Laat je klas zelf een visie schetsen van hoe zij toeschouwers voor zich zien.

Schoolfilm van de Maand

Stap 3: Kies je favoriete scène uit en verdeel de rollen!
Nu je samen met je klas meer hebt geleerd over de film en de hoofdpersonen is het tijd om je klas te betrekken bij de actie. Hoe pak je dat aan?

  • Kies samen met je klas de favoriete scène uit.

  • Wie gaan de hoofdrollen vertolken? Tip: In de film Gratis zien we veel omstanders in de winkel-scène. Genoeg figuranten die daarvoor nodig zijn. Zorg ervoor dat je hele klas mee kan doen.

  • Er is ruimte voor improvisatie, zorg dat je die pakt.

  • Wil je het makkelijker maken? Maak er dan een individuele opdracht van. Door middel van foto\'s uit de favoriete scène van de leerlingen ontwerp je een eigen storyboard!


De favoriete scène van de makers
Onze favoriete scène is de openingsscène. Vanaf moment één wordt het helder wat voor type mensen Ruud en Els zijn, en hoe zij zich tot elkaar verhouden. Ook is meteen duidelijk waar de film over gaat. Met een korte film is het belangrijk om de kijker zo snel mogelijk duidelijkheid te geven wat de kijker gaat zien en wat voor types de hoofdrolspelers zijn.

Stap 4: Pak je telefoon en start met filmen of maak foto\'s van de leukste scènes van de film!
In een tijd waarin de helft van je klas online vindbaar is kan dit een uitdaging zijn! Maak er een individuele opdracht van of kies ervoor om de webcams te gebruiken voor diverse opnames en monteer ze zelf of geef de taak uit handen door middel van een individuele opdracht. Komt je klas in twee-delen naar school? Maak twee filmpjes en kies samen de leukste versie uit. Filmen en fotograferen doe je zo makkelijk binnen de 1,5 meter grens!


Stap 5: Meld je aanNFF Educatie Programma 2020 : Haal het NFF naar je klas
NFF trekt jaarlijks 10.000 leerlingen en studenten naar het festival in Utrecht. Dit jaar pakken we het anders aan en haal je als school het NFF naar het klaslokaal! Met vertoningen van zorgvuldig gekozen Nederlandse films, verdiepend (online) lesmateriaal voor elk leerjaar, videogesprekken met makers en NFF filmkits, waarmee een klaslokaal veranderd in een NFF-bioscoop! Bekijk het programma.
ga terug