Ga naar inhoud

VERS x NFF Talent: interview met Eline van der Kaa

Filmmaker Eline van der Kaa won op de Talent Award Ceremonie de Filmfonds Wildcard in de categorie documentaire voor haar film De Reizigers. Hiermee won ze een bedrag van 50.000 euro om haar volgende film te realiseren.


De gemeente Tilburg had aan derdejaars studenten van kunstacademie St. Joost gevraagd of ze iets konden bedenken om de wijk Broekhoven en de gemeente dichterbij elkaar te brengen. Eline besloot door de wijk te wandelen, op zoek naar inspiratie hiervoor. Ze stuitte ze op een voortuin met een afgetrapte trampoline, een aanhanger met oud ijzer, een oude caravan en overal bewakingscamera’s. Deze vreemde combinatie van artikelen maakte Eline nieuwgierig nar wat voor mensen er bij zouden horen.Na er een aantal keer langs te hebben gelopen besloot de filmmaker om aan te bellen bij het huis dat bij de voortuin hoorde, er werd opengedaan. Dit eerste gesprek zou uiteindelijk lijden tot de creatie van haar documentaire.


De Reizigers vertelt het verhaal van een familie die als grote droom heeft om naar een woonwagenkamp te verhuizen, terug naar hun roots. De gemeente ziet nog een familie in een woonwagen erbij echter niet zitten, hoeveel moeite de familie ook doet. Het is vooral een film over de grote hoeveelheid liefde die in het gezin zit en over dromen en verlangens zoals iedereen deze heeft. Op hun eigen manier zorgt de familie dat ze toch een beetje hun dromen kunnen verwezenlijken.


Eline hoopt in de toekomst films te blijven maken over maatschappelijke problemen en dan met name de “buitenbeentjes” van de samenleving, omdat ze het belangrijk vindt dat hen een stem wordt gegeven. De Reizigers is een goed voorbeeld van de kijk die de buitenwereld heeft op mensen die afwijken van de maatschappelijke standaard, in dit geval een familie van woonwagen komaf. ‘Mensen hebben daar best wel een stereotyperende mening over, dus ik wil zorgen dat hun verhaal wordt verteld aan de buitenwereld.’Ervaringen Talentdag


Totaal onwetend van wat haar in de middag bij de Talent Award Ceremonie te wachten stond, begon Eline de Talent Dag met de speeddates. Hoewel ze hier in eerste instantie best zenuwachtig voor was, zorgde de online setting ervoor dat het laagdrempeliger aanvoelde. ‘Het is een fijne setting, iedereen zit gewoon in zijn eigen veilige thuissituatie.’


De gesprekken die de filmmaker heeft mogen voeren, waren erg waardevol. Er werd soms de diepte in gegaan met betrekking tot de thematiek in De Reizigers en ze heeft mensen ontmoet die wellicht in de toekomst wat voor haar als maker zouden kunnen betekenen. Eline vond het fijn dat het niet voelde alsof ze een verkooppraatje moest houden, maar dat ze natuurlijke gesprekken heeft kunnen voeren met mensen die enthousiast waren over haar werk. Hoewel Eline de veertien rondes speeddates best intens vond is ze met deze mogelijkheid voor nieuwe filmmakers vanuit het NFF. Na afloop begonnen weer nieuwe zenuwen, want in de middag zou de Talent Awards Ceremonie plaatsvinden. Toen nog onwetend dat ook dat een onvergetelijke ervaring voor haar zou worden.


Tekst: Valerie Hoffmann

ga terug