Ga naar inhoud
Professionals

Noodfonds voor filmmakers in Oekraïne

De International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR) heeft een speciaal noodfonds gestart voor filmmakers die direct gevaar lopen door de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Het Nederlands Filmfonds steunt het noodfonds met €100.000. Inmiddels hebben Duitsland en Frankrijk ook steun toegezegd en zijn er vele individuele donoren die het fonds steunen.

Het noodfonds is bedoeld om filmmakers te ondersteunen met kleine bijdragen van €500, €1.000 of €1.500 voor tijdelijke verhuiskosten, juridische en administratieve kosten zoals visa, en andere initiële maar noodzakelijke uitgaven die nodig zijn in de huidige situatie.

De steun geldt voor Oekraïense filmmakers die in de knel komen, maar ook voor onafhankelijke, kritische filmmakers uit Rusland en Wit-Rusland die zich uitspreken tegen de oorlog. ICFR roept filmprofessionals en organisaties op om het fonds te steunen en getroffen filmmakers in contact te brengen met het fonds om zo collega’s te helpen in deze sombere tijden. Filmmakers kunnen rechtstreeks contact opnemen met het noodfonds via contact@icfr.international. ICFR werd eerder opgericht door de European Film Academy, het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De coalitie zet zich in voor filmmakers die risico lopen als gevolg van oorlog en conflict.

Solidariteitsverklaring

Vandaag liet het Nederlandse kabinet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Nederlandse culturele en creatieve sector wordt gevraagd om onafhankelijke, kritische organisaties en individuele denkers en kunstenaars te blijven steunen. Tegelijkertijd verzoekt het kabinet om alle formele en institutionele samenwerkingen met de overheid in de Russische Federatie en Belarus, evenals de aan deze overheden gelieerde culturele instellingen, op te schorten. Dit in lijn met de solidariteitsverklaring van Europese ministers over culturele samenwerking.

Still_Donbass

Doneer

Het werk van ICFR wil steunen? Doneer aan:
Stichting ICFR
IBAN: NL02TRIO0320047040
BIC/SWIFT: TRIONL2U

Vermeld in de omschrijving: Donatie ICFR Noodfonds voor filmmakers

ga terug