Ga naar inhoud

Nominaties Gouden Kalf voor Beste Interactive 2018 bekendgemaakt

De drie genomineerde interactieve mediaproducties voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive zijn #Dearcatcallers, Meet the soldier en De Migrant. Dit is vanavond bekendgemaakt tijdens de NFF Interactive Gouden Kalf Avond. De genomineerde producties zijn tijdens het Nederlands Film Festival nog t/m donderdag 4 oktober te zien in de gratis toegankelijke NFF Interactive Expo in Utrecht. De uitreiking van het Gouden Kalf vindt plaats op het L’OR Gouden Kalveren Gala op vrijdag 5 oktober en is vanaf 19.30 uur rechtstreeks te volgen via filmfestival.nl.Toekenning nominaties

De nominaties zijn bepaald door de Gouden Kalveren Jury Interactive, die wordt gevormd door Martijn de Waal (voorzitter), Sjef van Gaalen en Klasien van de Zandschulp. De jury heeft de ingezonden projecten op drie afzonderlijke criteria beoordeeld: artistieke kwaliteit, story innovation en impact.
Nominaties Beste Interactive:

#DEARCATCALLERS – Noa Jansma (Noa Jansma Producties)
Een maand lang maakte Noa Jansma als project selfies met op de achtergrond de mannen die haar op straat nariepen. Ze publiceerde deze reeks selfies met de hashtag #Dearcatcallers op Instagram. Het leverde een serie krachtige viral beelden op rondom het fenomeen straatintimidatie bij vrouwen. Het project kreeg veel media-aandacht en wist zo wereldwijd een debat aan te zwengelen.
MEET THE SOLDIER – Teddy Cherim (Wolfstreet | Creative Agency, Hack The Planet)
MEET THE SOLDIER is een interessant experiment dat uitgaat van het idee dat virtual reality kan werken als ‘empathy machine’. Kan dat mensen in conflictsituaties op gelijkwaardige manier met elkaar verbinden en hen inzicht geven in de belevingswereld van de vijand? In de VR-installatie worden toeschouwers midden in de opnamestudio geplaatst, en als de green screens veranderen in de landschappen van het Oegandese Karamoja, reizen ook zij mee naar het vijandige gebied van twee soldaten.
DE MIGRANT – Anaïs López (Prospektor)
De migrant is een heel persoonlijk verteld verhaal in de vorm van een fabel over Myna, een spreeuwachtig vogeltje dat op een dag de hotelkamer van de maker binnenhopt in Singapore’s Little India. Het project bestaat uit een radiodocumentaire, een fraai vormgegeven graphic novel die het middelpunt is van een reeks performances, een fototentoonstelling en een webdocumentaire van vijf korte afleveringen, die zich het best laat omschrijven als een podcast plus.
Lees het juryrapport
NFF Interactive Expo

De nominaties zijn gekozen uit de tien interactieve mediaproducties van het afgelopen jaar die eerder door de vakjury geselecteerd zijn voor de Gouden Kalf competitie uit het rijke aanbod aan o.a. games, virtual reality films en multimediale producties. Tijdens het NFF zijn alle geselecteerde producties eenmalig samen te zien in de gratis toegankelijke NFF Interactive Expo, waar het festival ook de wereldpremières van de installaties Long Faces en The Movie Mirror presenteert.

Vorig jaar won Guerilla Games het Gouden Kalf voor Beste Interactive met de game Horizon Zero Dawn. In 2016 won Floris Kaayk met het online science fiction-project The Modular Body. De winnaar van dit jaar wordt bekendgemaakt op de slotavond van het Nederlands Film Festival op vrijdag 5 oktober. Die avond worden op het L’OR Gouden Kalveren Gala de meest prestigieuze filmprijzen van Nederland uitgereikt.

ga terug