Ga naar inhoud
Talent

Juryrapporten Talent Awards 2018

Over de lichting 2018 NFF-Studentencompetitie


De afstudeerprojecten die wij als jury van de studentencompetitie 2018 hebben mogen zien en beleven, ervoeren we een grote drive om te onderzoeken, uit te proberen en te creëren. In de eerste VR projecten ontwaarden we groot enthousiasme, durf en creativiteit. De afstudeerfilms hebben veelal grote thema’s als onderwerp gekozen, zowel in de fictie-, animatie- als documentaire projecten. Makers geven zich bloot en er is durf in vorm en stijl. Het lukt niet allen de thema’s breder te trekken dan hun eigen belevingswereld en te reflecteren op hun situatie. Toch zijn we na het zien van alle films erg positief over deze nieuwe generatie filmmakers die grote thema’s niet schuwen.TUSCHINSKI AWARD BESTE FILM


Wognum / Tim Bary / HKU


Maker Tim Bary laat in deze film een groot talent zien voor het vinden en vertellen van bijzondere verhalen. Hij heeft niet alleen een prachtig gelaagd hoofdpersonage gevonden, maar weet ook heel dichtbij te komen, door zijn sterke observerende en registrerende camerawerk. Stukje bij beetje leer je deze onconventionele underdog kennen en blijken zijn twijfels en dromen herkenbaar. De maker laat je intens met Mattijs meeleven in de zoektocht naar zelfverwezenlijking en brengt een catharsis teweeg bij de kijker als hij uiteindelijk zijn angsten overwint. Hij slaagt erin de kijker te laten lachen en te emotioneren op hetzelfde moment. Een bijzonder verhaal over twee mannen die ondanks of misschien wel juist door de tegenslagen en teleurstellingen des levens elkaar hebben en blijven vinden.
FENTENER VAN VLISSINGEN FONDS AWARD BESTE CREWLID


Tobias Cornelissen voor de montage van Sisters, Dante vs Mohammed Ali én At Midnight Plays a Dance-Tune


Deze nominatie is voor een editor die in heel verschillende films laat zien wat zijn brede talent is. Zijn ene afstudeerfilm registreert in strakke schnitts een invoelbaar verhaal en daar staat de montage in dienst van het beeld en het geluid. In zijn andere afstudeerfilm gaat hij hij uitbundig, associatief en snel, te werk en dirigeert hiermee soms het verloop van het verhaal, vliegt daarmee wellicht ook eens uit de bocht, maar zet hiermee een durf en eigen signatuur neer.
NFF-DEBUUTCOMPETITIE JURYRAPPORT


In haar juryrapport heeft de jury Malou Wagenmaker en Bo van der Werf voorgedragen met de volgende motivering: ‘De jury roemt de liefde en het respect van de makers voor hun personages, wat ze heel invoelbaar gemaakt hebben in deze film. Dat was voor de jury het doorslaggevende argument om uiteindelijk deze productie te bekronen.’
FPN-JURYRAPPORT


Coen Balkestein (HKU) animatie producent - Relentless, Elayne & Mr Grin, Speedy the Turtle en Mystery Delivery


Met een indrukwekkende en visueel aangeklede aanvraag voor de FPN-award kwam hij al sterk binnen. In de aanmelding gaf hij aan dat één van zijn doelen tijdens de studie was om projecten te doen die ná zijn studie voortgang konden vinden. Om dat te bereiken heeft hij tijdens zijn studie al met diverse regisseurs samengewerkt om te bepalen met wie hij verder wil. Dat getuigt van sterk ondernemerstalent en een commercieel ingestelde producent met zijn blik op de toekomst. Hij is gedreven en geïnteresseerd, heeft een open blik, en kan goed luisteren. Hij kent zijn eigen tekortkomingen en wil graag leren. Zijn aanvraag voor de award was concreet en helder; hij wil graag de animatieserie Mystery Delivery verder ontwikkelen zodat hij met een mooie bijbel de Amerikaanse markt op kan.

ga terug