Ga naar inhoud
Nu kijken

Nieuwe editie Kijk Ons: Met mes

Still_Met Mes met logo's Movies That Matter en Kijk Ons

Op zaterdag 9 april organiseren Kijk Ons en Movies that Matter een speciale premièreavond toegankelijk voor publiek rondom de film Met mes, de langverwachte nieuwe speelfilm van Sam de Jong (Prins, Goldie). De film gaat diezelfde avond in wereldpremière op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Deze gezamenlijk georganiseerde landelijke premièreavond in de filmtheaters is de eerste samenwerking tussen Movies that Matter en Kijk Ons, waar het publiek kennis maakt met prikkelend artistiek filmaanbod van eigen bodem. Een overzicht met de 21 deelnemende filmtheaters plus kaartverkoop is te vinden op www.kijkons.nu.

Ben jij erbij?

Over de film

Spelshowpresentatrice Eveline (Hadewych Minis) wil een zinvoller leven. Yousef (Shahine El-Hamus) wil net zo’n gave zonnebril als zijn klasgenoten. Eveline en Yousef konden niet méér van elkaar verschillen, op hun beugels na. Toch kruisen hun paden wanneer Yousef, aangemoedigd door zijn vrienden, de gloednieuwe videocamera van Eveline pikt om te ruilen tegen een zonnebril. Bij haar aangifte verklaart Eveline onder druk dat ze met een mes is bedreigd. Wat een leugentje om bestwil lijkt, veroorzaakt een kettingreactie aan gevolgen. Het stempel ‘met mes’ poets je immers niet gauw weg.

Na Prins en Goldie is Met mes de derde speelfilm van Sam de Jong. Met Mes is zowel een media-satire als een tragedie over de menselijke aard, in een visueel overdonderende stijl. Met mes maakt kans op de Dutch Movies Matter award en werd eerder geselecteerd voor de IFFR Tiger Competition. Met Mes is een Lemming Film productie die wordt uitgebracht door Gusto Entertainment. De film is vanaf 14 april te zien in de filmtheaters.

Programmeur Movies that Matter Maarten Stolz over Het Mes: “Waanzinnige kleurrijke film over de gevolgen van een verdraaide aangifte en de vooroordelen die daarbij om de hoek komen kijken. Een magisch-surrealistisch verhaal waarbij stijl en inhoud sterk met elkaar verweven zijn. Met Mes is een echte movie that matters omdat het ons op visueel aantrekkelijke wijze in de spiegel laat kijken.”

Regisseur Sam de Jong over Met Mes: “Mijn eerste twee films gaan over gemarginaliseerde jongeren die hun eigen stem of geluid willen vinden. Ik had heel erg behoefte aan zelfkritiek op mijn positie als filmmaker ten opzichte van zo’n verhaal.”

Trailer Met mes

Over Kijk Ons

Tijdens Kijk Ons wordt het publiek getrakteerd op (voor)premières van artistieke films van eigen bodem. Het label staat voor kwaliteit, avontuur en vernieuwing. Kijk Ons richt zich op een brede groep cultuurliefhebbers met een voorliefde voor avontuurlijke film, en laat hen kennis maken met de diversiteit van de Nederlandse filmproducties en de makers daarachter. Kijk Ons wordt georganiseerd door NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival en de deelnemende filmtheaters. Eerder waren er Kijk Ons edities met de films Kom hier dat ik u kus, Love in A bottle en Nr. 10. Kijk Ons is het vervolg op de Nederlandse Filmnacht die eerder in het teken stond van onder andere Broers (2017), Niemand in de stad (2018), Dirty God (2019), Instinct (2019) en King of the cruise (2019).

Kijk OnsMet MesSam de JongNederlandse films
ga terug