Ga naar inhoud
Festival

Nederlands Film Festival geen subsidie van gemeente Utrecht?

De Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 heeft het college van burgemeester en wethouders geadviseerd de meerjarige subsidie aan het Nederlands Film Festival volledig stop te zetten. Wij zijn stomverbaasd door dit advies. Ruim vier decennia is het Nederlands Film Festival geworteld en gegroeid in Utrecht. De waarde van het festival voor de stad is onverminderd groot.

Geen subsidie Hero blauw2048 x 1152 px 1

Het Nederlands Film Festival is een van de grootste Utrechtse festivals, trekt jaarlijks circa 90.000 bezoeken en is op bijna 30 locaties in de stad te beleven: van Stadsschouwburg tot aan Cultuurhuis De Wilg, van het Berlijnplein tot aan de Neude. Gedurende één week in september is Utrecht het filmhart en de blikvanger van Nederland.

Het Nederlands Film Festival is de plek waar jaarlijks de beste Nederlandse films, documentaires, series en digitale producties worden samengebracht. Door deze verhalen samen te brengen en te presenteren jaagt het festival maatschappelijke en artistieke discussies aan en creëert hierdoor een platform voor nieuwe inzichten en open gesprekken tussen bezoekers en makers.

Het festival is tevens de stuwende kracht voor filmtalent in de stad. Voor HKU en mbo-studenten in Utrecht is het Nederlands Film Festival een jaarlijks ijkpunt. Middels de NFF Studenten- en Debuutcompetitie, de NFF Talentdag en de Utrechtdag kunnen afstudeerders aan Nederlandse professionals hun werk presenteren en door deze contacten een volgende stap in hun carrière zetten.

Het Nederlands Film Festival is aanjager van filmeducatie. Meer dan 10.000 kinderen bezoeken door het festival de bioscoop en maken kennis met de Nederlandse film en zijn makers. Nu kinderen gemiddeld 5 uur per dag op een scherm doorbrengen, is het onderwijzen in beeld van groot belang. Het festival is een van de weinige plekken in Utrecht waar filmeducatie plaatsvindt.

De Nederlandse film geeft kleur aan de Nederlandse samenleving. Het NFF geeft de mogelijkheid kennis te nemen van geschiedenis, heden en toekomst van film in Nederland aan bezoekers die divers van afkomst, opleiding en leeftijd zijn. Het is een laagdrempelig evenement midden in de stad en in de wijken.

Het NFF is van economisch belang voor de stad. Tijdens het festival maken tienduizenden NFF-bezoekers gebruik van Utrechtse cafés en restaurants en blijven een nachtje slapen in een van de hotels. De publicitaire waarde van het festival en de Gouden Kalveren straalt bovendien af op de stad. Met €17 miljoen mediawaarde draagt het festival zijn steentje bij aan het imago van Utrecht.

Het festival is sinds jaar en dag financieel gezond. Mede dankzij de subsidies van de gemeente, de provincie en het Rijk, onze actieve Utrechtse Ondernemersclub en de talloze fondsen en sponsoren die het festival jaarlijks aan zich weet te verbinden, is het festival gegroeid. Wat begon als een jongensdroom van een Utrechter in hart en nieren is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland.

“Wij zijn trots op het Nederlands Film Festival en trots op het feit dat Utrecht al 43 jaar onze thuisbasis is. Utrecht is een fantastische festivalstad.”
, aldus Zakelijk Directeur-Bestuurder Marjolijn Bronkhuyzen.

Het advies van de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 om de subsidie stop te zetten is vandaag (5 juni 2024) naar buiten gebracht en op 25 juni vergadert het college van burgemeester en wethouders hierover. Dan volgt een update.

OrganisatieOver NFF
ga terug