Ga naar inhoud
Film Awards

Kristallen Film voor Dicht bij Vermeer

De documentaire Dicht bij Vermeer van filmmaker Suzanne Raes heeft 10.000 bezoekers getrokken en daarmee de Kristallen status behaald. De documentaire geeft een inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit, die nu te zien is in het Rijksmuseum. Regisseur Suzanne Raes ontving donderdagavond de Kristallen Film in Slachtstraat Filmtheater in Utrecht tijdens een nagesprek met publiek. Het is de tweede Kristallen Film die dit jaar is uitgereikt. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Makers van Dicht bij Vermeer met de Kristallen Film ©NFF\Studio Elias

Op de foto, v.l.n.r: Yosha Margherita, Suzanne Raes en Ilja Roomans

Over Dicht bij Vermeer

In Dicht bij Vermeer filmt Gouden Kalf-winnaar Suzanne Raes Rijksmuseumcuratoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler. Het is hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van Johannes Vermeer. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn, is er weinig bekend over de schilder zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet. De documentaire laat alles zien: de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen. Ook de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag te ontleden. Ook is er aandacht voor het wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer zou zijn.


Over de productie

Suzanne Raes (Hart van de democratie, De Tegenprestatie) regisseerde en schreef het script van Dicht bij Vermeer. Dicht bij Vermeer is een productie van Docmakers in co-productie met NTR, met steun van CoBO, de Netherlands Film Production Incentive, het Nederlands Filmfonds en Fonds 21. Cinema Delicatessen brengt de documentaire uit in 62 bioscopen.

Still_Dicht bij Vermeer

Deze film ook zien?

Naar Dicht bij Vermeer in de bioscoop? Bekijk de bioscoopagenda via de knop hieronder.

Still_Dicht bij Vermeer

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

ga terug