Ga naar inhoud
In Memoriam

In memoriam Henk van der Linden

Henkvander Linden Foto1

Op 18 december jl. overleed filmmaker Henk van der Linden op 96-jarige leeftijd. Vier decennia lang (vanaf de Tweede Wereldoorlog) bepaalde Henk van der Linden, de productiefste speelfilmmaker van Nederland, het aanbod voor de jeugd in de bioscopen.

Henk van der Linden schreef, produceerde, regisseerde en verzorgde het camerawerk en de montage. De films stonden bol van actie en avontuur waarbij humor niet mocht ontbreken. Bekende helden uit boeken als Pietje Bell, Dik Trom, Sjors en Sjimmie en Billy Turf kwamen tot leven op de Limburgse geboortegrond van Henk van der Linden, maar een enkele keer boden Italië of Spanje de locaties waar films werden opgenomen.

Henk van der Linden beschikte over een aanstekelijk enthousiasme waarmee hij alles en iedereen meekreeg om te participeren in zijn producties. Zijn Nieuwe Avonturen Van Dik Trom (1958) schopte het tot in het Guinness Book of Records: de film draaide maar liefst 28 jaar onafgebroken in één of meerdere bioscopen.

In 2020 kwam de documentaire Henk van der Linden, de pionier van de kinderfilms van Olaf Koelewijn uit. In hetzelfde jaar verschenen ook de memoires van Henk van der Linden in Tussen de filmrollen met daarin opgenomen dvd’s van vier door Eye Filmmuseum gerestaureerde films. In de bioscoop ROYAL in Heerlen waar in het verleden zijn films fikse bezoekersaantallen haalde, werd Henk van der Linden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In Memoriam
ga terug