Ga naar inhoud
In Memoriam

In memoriam: Hedda van Gennep

Op vrijdag 17 november jl. is documentaire- en programmamaker Hedda van Gennep overleden. Na een korte tijd aan het theater verbonden te zijn geweest, maakte zij in de jaren zestig van de vorige eeuw de overstap naar film en televisie, waar zij vaak haar tijd ver vooruit was in onderwerpkeuze en haar rechtstreekse benadering van thema’s. Die thema’s waren weliswaar niet nieuw maar werden in handen van Hedda van Gennep met een scherpe en eerlijke blik voor het voetlicht gebracht.


Zij werkte lange tijd bij de VARA en was daar een van de grondleggers van de spraakmakende serie Open en Bloot dat in 1974 en 1975 seksuele voorlichting op de vaderlandse buis bracht. Hoge kijkcijfers gingen gepaard met afkeurende geluiden vanuit minder vooruitstrevende kringen. Haar maatschappelijk engagement kwam sterk naar voren in haar berichtgeving over emancipatie en de vredesbeweging.


De Tweede Wereldoorlog vormde een continue inspiratiebron voor Hedda van Gennep. De persoonlijke portretten in HET OOG VAN DE NAALD (1993), SALOMON RODRIGUES DE MIRANDA (1997), SPREEK NIET. DAT HEBBEN ZIJ OOK NIET GEDAAN (1999) en DOOD SPOOR? (2001) brachten kijkers dichtbij de strijd van vervolgden en verzetsstrijders. En dit nooit zonder de link naar de hedendaagse tijd te voelen.


Met het in 2008 uitgezonden DE STAAT VAN ONTKENNING stelde Hedda van Gennep aan de hand van de jodenvervolging- en vernietiging, de koloniale oorlog in Nederlands Indië en het optreden van Dutchbat in Srebrenica aan de kaak hoe politieke perspectieven en woordkeuzes het zicht wegnemen op dat wat daadwerkelijk gebeurde.


Ze werd voor haar inzet voor mensenrechten in 1989 geëerd met de Clara Meijer Wichmann-penning en ontving in 2002 de Claire Obscure Trofee.


Hedda van Gennep werkte tot op hoge leeftijd door. In 2015 werd de lange documentaire KRITERION SINDS ’45, die ze samen met Wouter Snip regisseerde, uitgebracht. Hedda van Gennep was getrouwd met de in 1994 overleden uitgever Rob van Gennep. Zij werd 88 jaar oud.

ga terug