Ga naar inhoud

Gouden Film voor DIKKERTJE DAP

De familiefilm DIKKERTJE DAP, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, heeft sinds de première op het Nederlands Film Festival meer dan 100.000 bioscoopbezoekers getrokken. Hoofdrolspeler Liam de Vries (Dikkertje) werd vanmiddag in Kinepolis Jaarbeurs verrast met de Gouden Film, uitgereikt door \'Opa Dap\' Martijn Fischer. De award wordt toegekend door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival in samenwerking met L’OR Espresso, hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival. DIKKERTJE DAP is de elfde film die dit jaar de Gouden Film status behaalt.


De film gaat over Dikkertje Dap (Liam de Vries) en zijn beste vriend Raf; een giraf die op dezelfde dag is geboren als hijzelf. Omdat zijn opa (Martijn Fischer) verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij maakt zelfs een nieuwe vriend, Yous (Rayan Belrhazi Alaoui). Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.

DIKKERTJE DAP is geregisseerd door Barbara Bredero, onder meer bekend van de eerste drie MEES KEER verfilmingen, naar het scenario van Mirjam Oomkes en Laura Weeda. De cast bestaat onder meer uit Liam de Vries, Yannick van de Velde (stem Raf), Egbert-Jan Weeber, Medi Broekman, Martijn Fischer, Dolores Leeuwin en Rayan Belrhazi Alaoui.

De familiefilm is een productie van Lemming Film, in coproductie met KRO-NCRV, Hamster Film (DE) en A Private View (BE). De film is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Film Fonds, The Netherlands Production Incentive, CoBO fonds, Abraham Tuschinski fonds, MEDIA Creative Europe, Vlaams Audiovisueel fonds, de Belgische Tax Shelter, FFHSH (Hamburg) en de NDR. Distributeur Independent Films heeft DIKKERTJE DAP op 4 oktober uitgebracht en de film draaide in zijn eerste speelweek in een recordaantal van 147 bioscopen. DIKKERTJE DAP ging op 24 september in première op het Nederlands Film Festival in aanwezigheid van cast en crew.Film Awards
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
ga terug