Ga naar inhoud

Hoe interactief is Eva Cleven?

Multitalent Eva Cleven heeft veel noten op haar zang, en dat geldt óók voor haar werkzaamheden op het NFF. Ze debuteert als talkshowhost, maar duikt verder op tal van gelegenheden op als presentator en moderator. Zoals op de NFF Interactive Gouden Kalf Avond. Dat maakt ons benieuwd naar hoe interactief Eva zelf is... Anton Damen zoekt uit hoe dat zit.Zeg eens eerlijk: staan in jouw huiskamer een Xbox, PlayStation en een Switch te dringen om jouw aandacht?

"Nee joh, ik heb geen spelcomputers. Ik ben gewoon niet zo handig met controllers. A, B, X Y, up, down; ik vind dat vrij ingewikkeld. (lachend) Mijn vriend fungeert als mijn controller, dan hoef ik alleen maar te zeggen \'ga hier naar links\', super handig! We hebben samen een Steam-account en spelen op de pc vooral adventures en indie games. Op mijn iPhone en iPad staan ook een aantal toffe spellen. Welke? Backgammon, Rollercoaster Tycoon -een echte klassieker- en Fallout Shelter, die is ook érg leuk."
Ben je op interactief vlak een n00b, of hoef jij het verschil tussen virtual, augmented en mixed reality niet uitgelegd te krijgen?

"Nee, dat weet ik wel, omdat ik een paar jaar geleden voor de VPRO de vlog Eva la Futura maakte, over digitale innovatie en technische snufjes. Daarvoor bezocht ik interactive festivals en interviewde multimediale kunstenaars. Sindsdien ben ik geïnteresseerd. Het is een intrigerende wereld waarvan veel mensen het bestaan wel kennen, maar niet weten wát er zich precies afspeelt. Het mooie is dat ik die vindingen allemaal zelf heb kunnen ervaren. Het maakt toch verschil of je googled wat VR is, of zelf met een VR-bril op een immersive ervaring beleeft. Alleen mixed reality heb ik nog niet ervaren, maar wie weet... dit festival? Het leuke van de NFF Interactive Gouden Kalf Avond is dat daar de makers van de genomineerde projecten zelf komen vertellen over het hoe en waarom. Dat is het toffe van het festival, die verhalen."
Wat spook je nog meer uit in Utrecht, deze editie?

"Ik modereer een ochtend voor de NPO, waarin wordt gekeken hoe je als maker je publiek kunt bereiken, en op zondag presenteer ik de One Night Stands die dan in première gaan. Op maandag ga ik bij de Talkshow zitten om te kijken hoe de sfeer is en hoe Art Rooijakkers het doet, want de laatste twee dagen neem ik het stokje van hem over. Op dinsdag moet ik dus direct na de NFF Interactive Gouden Kalf Avond door naar de Talkshow. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar de makers die ik ontvang, van regisseurs en acteurs tot editors en anderen. Ik wil het graag met zijn allen doen, dus geef ook het publiek een stem. Ik ben wel de baas hoor, maar geen dictator. Het moet een soort co-productie worden van toffe gasten, leuk publiek... en ik."
Als je het hele festival aan het werk bent, is er dan nog tijd om zelf iets te kijken? Of is het all work and no play?

"Nee hoor, ik zit nu al de hele week ter voorbereiding mooie films en geweldige documentaires te kijken. En dat is dan mijn werk; ik lach me rot. En op een vrij moment op het festival zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik denk dat ik in ieder geval de Interactive Expo bezoek."
Je bent van vele markten thuis... wordt het niet hoog tijd dat je jouw filmdebuut gaat maken?

"O, daar sta ik wel open voor, hoor. Laat ze maar bellen! Wie? Nou, het hoeft niet direct Martin Koolhoven te zijn met een episch project. Ik vind zelf de NTR Kort!-films altijd tof. Dus laat het maar een jonge maker met een korte film en een klein rolletje zijn. Graag zelfs. Daag me maar uit, let\'s go!"
ga terug