Ga naar inhoud

In gesprek met Achmed & Lars

Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat te selecteren? In dit derde en laatste interview vragen we het aan scenarioschrijver Lars Boom en acteur Achmed Akkabi, die dit jaar genomineerd is voor het Gouden Kalf voor Beste Acteur voor zijn rol in Broeders.


Hebben jullie beoordelingscriteria voor jezelf opgesteld? Wat geeft voor jullie de doorslag om een film wel of niet te selecteren?Achmed: “Als ik na een film hongerig ben naar meer, dan is de film wat mij betreft geslaagd. Ik ga dan op zoek naar interviews met de makers of ik struin wat rond op IMDbPro en klik door naar iedereen die iets met die film te maken heeft gehad. Verder werk ik tijdens het kijken met een +/++/+++ schema.”


Lars:
“Ik werk niet met beoordelingscriteria. Ik kijk sowieso meer naar het goede in een film dan naar het slechte.”Kijken jullie het hele jaar door veel Nederlandse films of gaan jullie in de zomer bingewatchen?
Lars: “Ik vergeet vaak films in de bioscoop te kijken en je kunt ook niet alles in de bioscoop zien. Dus wordt het inhalen, waar ik eigenlijk niet zo veel geduld voor heb…”

Achmed: “Ik kijk het hele jaar door, maar het gebeurt geregeld dat ik iets mis en pas zie als het ergens op Netflix, Videoland of NPOstart.nl verschijnt. Het is heel prettig dat ik er voor de eerste stemronde een aantal heb kunnen bingen.”

Hoe bekijken jullie de films het liefst?
Achmed: “Het liefst thuis. Daar kan ik m’n vieze stinkende zelf zijn. Idealiter hangt er ergens in de ruimte een bak nasi pikante kipfilet rond.”

Lars: “Al heb ik een beamer met groot scherm, ik kijk films toch honderdmaal liever in de bioscoop. Thuis heb je hoe dan ook afleiding. Ik werk thuis, dus wil graag de deur uit. Leve de Cinevillepas wat dat betreft!”

Overleggen jullie met collega-stemmers over je keuzes?
Lars: “Nee, het is meer van: \'daar moet je naar toe’.”

Achmed: “Dit is het eerste jaar dat ik stem. Vooralsnog voel ik er weinig voor m’n keuzes naast die van anderen te leggen. Wellicht als de uitreiking nadert.”

Vinden jullie de keuze in de tweede stemronde lastig?
Lars: “Het wordt eigenlijk makkelijker nu de nominaties er zijn.”

Achmed: "Ik vind het leuker omdat ik nu ook op de andere categorieën mag stemmen!"ga terug