Ga naar inhoud

Dit zijn de Masters 2021

Filmmakers Jim Taihuttu, Heddy Honigmann en Antoinette Beumer geven voor het publiek een inkijk in hun werk op 28, 29 en 30 september in Kinepolis Jaarbeurs tijdens de 41e editie van Nederlands Film Festival. De drie makers, die ieder een geheel eigen signatuur hebben, gaan dieper in op de films die zij maken. Daarvoor nemen zij gesprekspartners mee, waaronder acteurs Nasrdin Dchar, Elise Schaap, auteur Kristien Hemmerechts en producent Pieter van Huystee. Op de dag van de Masterclass zijn tevens twee films van de filmmaker op het filmfestival te zien. Kijk voor meer programma-informatie en start ticketverkoop op filmfestival.nl.

Jim Taihuttu
Dinsdag 28 september om 16:30 uur
Jim Taihuttu was als twintiger een van de oprichters van het reclamebureau Habbekrats. Hij maakte videoclips en commercials en legde zich vanaf 2010 ook toe op het maken van films. Zijn debuut Rabat was een groot succes en voor zijn tweede film Wolf won hij het Gouden Kalf voor Beste Regie. Zijn laatste film die dit jaar werd uitgebracht is De Oost. Naast zijn filmwerk is Jim Taihuttu ook actief als dj Jim Aasgier van het collectief Yellow Claw. Tijdens zijn middag snijdt Taihuttu verschillende thema’s aan. Want hoe bereik je de jeugd van dit moment, maar geef je een film toch eeuwigheidswaarde? En hoe maak je een artistiek verantwoorde film die wél publiek vindt? Op deze middag is acteur Nasrdin Dchar (Gouden Kalf winnaar voor zijn hoofdrol in Rabat) de gesprekspartner van Jim Taihuttu.
Op de Dag van Jim Taihuttu, dinsdag 28 september, draaien de films Wolf en Rabat.

Heddy Honigmann
Woensdag 29 september om 13:45 uur
Heddy Honigmann is een van de grootste Nederlandse filmmakers ooit met wereldwijd bekroond werk. Sinds haar debuut eind jaren zeventig bouwde ze aan een imposant oeuvre van ruim veertig films waarvan haar documentaires Het ondergronds orkest en het Gouden Kalf winnende Crazy het meest bekend zijn. Ze ontving de spaarzaam uitgereikte Living Legend Award van het IDFA en een oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds. Op het NFF was Heddy Honigmann 21 jaar geleden Gast van het Jaar. In de Masterclass gaat Heddy Honigmann in gesprek met mensen met wie ze een bijzondere samenwerking heeft: producent Pieter van Huystee, scenarioschrijver Kristien Hemmerechts, researcher Monique Lesterhuis, DoP Adri Schrover en geluidstechnicus Pjotr van Dijk.
Op de Dag van Heddy Honigmann, woensdag 29 september, draaien de films Ondergronds orkest en Metaal & Melancholie.

Antoinette Beumer
Donderdag 30 september om 20.30 uur
Antoinette Beumer opent met Mijn vader is een vliegtuig in september het Nederlands Film Festival. Als filmmaker heeft ze al vele grote successen op haar naam staan zoals De gelukkige huisvrouw en Soof. De openingsfilm Mijn vader is een vliegtuig maakt deel uit van de landelijke NFF Festivalpremières. Op de dag van de première in Utrecht, is de film ook in het hele land in de bioscopen en filmtheaters te zien. In haar werk als Hoofd Drama bij Videoland begeleidt ze nieuwe makers en de ontwikkeling van original series. Tijdens de Masterclass focust Beumer op de juiste balans tussen controle en loslaten. Hoe houd je controle en blijf je eigenaar van wat je maakt, en hoe houd je je ogen open voor alles van buitenaf dat van waarde kan zijn? Hoofdrolspeler Elise Schaap uit haar nieuwste film Mijn vader is een vliegtuig schuift aan als gast. De avond wordt gemodereerd door Jaap Peter Enderlé.
Op de Dag van Antoinette Beumer zijn op donderdag 30 september twee van haar films te zien: De gelukkige huisvrouw en See You in Vegas.

Van vrijdag 24 september t/m zaterdag 2 oktober laat het Nederlands Film Festival het zien: in filmzalen door het hele land, online en in Utrecht. Het NFF presenteert nieuw talent, laat Digitale Cultuur beleven in Storyspace, biedt Masterclasses van makers uit binnen- en buitenland en toont een groot aanbod van de nieuwste en beste documentaires, korte films, dramaseries, speelfilms en animatie.

ga terug