Ga naar inhoud
Educatie

Elroy Gramsbergen is Filmleraar van het Jaar 2021

Elroy Gramsbergen uit Groningen is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2021. Elroy werd door de vakjury van film-en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent. De prijsuitreiking vond plaats tijdens een speciale filmeducatiemiddag die Netwerk Filmeducatie samen met International Documentary FilmFestival Amsterdam organiseerde in Eye Filmmuseum.

Juryrapport en publiekstemming
De huidige Filmleraar van het Jaar, Bart Valkenier, onthulde de winnaar en vertelde dat de jury zeer te spreken was over de didactische aanpak van Elroy Gramsbergen, docent Media en Film op het Leon van Gelder in Groningen. De vakjury vindt dat Elroy een zeer heldere visie heeft op waar hij met de leerlingen naartoe werkt. “Hij onderwijst op constructieve wijze en stimuleert de leerlingen alles zelf te doen in het filmmaakproces; van research tot filmen tot montage. De tijd en aandacht die Elroy steekt in het zo veel mogelijk leerlingen meenemen in het maken van film, mag gezien en gewaardeerd worden. Dit onderscheidt hem echt van de gemiddelde docent”, aldus de vakjury.

Elroy streed in de finale tegen Berrie de Zeeuw (docent Frans, Pius-X College in Bladel) en Caroline de Nerée(docent beeldende kunst, Gymnasium Novum in Voorburg). “Het bleef spannend tot het allerlaatste moment. Alle drie zetten ze film vanuit een heldere visie en vol enthousiasme en bevlogenheid in, in hun lessen. Ze blijven dicht bij de belevingswereld van hun leerlingen”, vertelt Bart Valkenier namens de jury. Berrie verweeft film en populaire series als Lupin met de lesstof en Caroline verbindt verschillende vakken aan elkaar met film.

Tot half november kon ook het publiek via filmeducatie.nl stemmen op de favoriete filmleraar van 2021, dat duizenden keren werd gedaan. Alhoewel Berrie de meeste punten kreeg van het publiek, leverde dat samen met de jurypunten, net niet de titel op van Filmleraar van het Jaar. Ook Caroline scoorde hoog bij zowel jury als publiek maar Elroy sleepte met een nipte voorsprong de felbegeerde titel in de wacht.

Hoofdprijs
Elroy is gedurende één schooljaar (2021-2022) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een jaarabonnement op Cineville, en mag hiermee een jaar lang gratis naar de film. Daarnaast wint hij een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met zijn klas. Elroy neemt ook plaats in de jury van de verkiezing van 2022 en mag als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor zijn eigen klas en om te delen met andere docenten.

De vakjury
De jury bestond in 2021 uit: Sarah Sylbing (regisseur van o.a de serie Klassen), Emiel Copini (onderzoeker kunst -en cultuureducatie), Bart Valkenier (Filmleraar van het Jaar 2020), Lente IJsendijk en Malou de Kruijk (winnaars Documaken profielwerkstukwedstrijd).

Profiel filmleraar
Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Het zijn leraren die leerlingen met film activeren en film inzetten om aan lessen vorm te geven. Het kan een leraar van groep 1 zijn of een leraar biologie, maar een filmleraar benut het medium film maximaal.

Regionale winnaars
Dit jaar vond de vierde editie plaats van de landelijke verkiezing Filmleraar van het Jaar. Nog nooit kende de verkiezing zoveel aanmeldingen. Voor het eerst hield de organisatie regionale verkiezingen. Begin juli werden de zes regionale winnaars bekend gemaakt: André Broens (Filmleraar van het Jaar regio Midden), Sanne Assink (Filmleraar van het Jaar regio Oost), Henk Huibers (Filmleraar van het Jaar regio Noord-Holland), Caroline de Nerée (Filmleraar van het Jaar regio Zuid-Holland), Berrie de Zeeuw (Filmleraar van het Jaar regio Zuid) en Elroy Gramsbergen (Filmleraar van het Jaar regio Noord). De laatste drie gingen door naar de finale en streden om de landelijke titel.

Organisatie en partners
Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing waarmee Netwerk Filmeducatie en de regionale filmhubs meer aandacht vragen voor filmeducatie, naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: Cineville, International Documentary Film Festival Amsterdam en de Nationale Onderwijsweek. Netwerk Filmeducatie is een bruisend netwerk van meer dan 250 onderwijs -en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plek te geven in het onderwijs.

Meer Filmeducatie?

Wil je meer weten over filmeducatie en wat je daarmee kunt doen in je klas? Jaarlijks organiseert het Nederlands Film Festival (NFF) diverse programma's voor het primair- en voortgezet onderwijs en het mbo. Leer meer over de mogelijkheden.

Educatie
ga terug