Ga naar inhoud
Interview

De 7 Gouden Vragen aan.. Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam fotograaf Merlijn Doomernik liggend Foto: Merlijn Doomernik

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… stellen we vragen aan makers uit de wereld van film, tele­visie en digi­tale cultuur. Dit keer spraken we Alex van Warmerdam over zijn meest memorabele momenten uit zijn carrière, wie hij nomineert voor een Gouden Kalf en festivalherinneringen.

NFF presenteert in samenwerking met Kijk Ons de slotfilm Nr. 10 tijdens het Nederlands Film Festival. Op donderdag 30 september gaat de film door het hele land en in Utrecht in première. Koop hier je tickets voor de première bij jou in de buurt.

1. Wat is voor jou het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?

Eén zo’n moment noemen vind ik niet eerlijk tegenover die vele andere memorabele momenten. Daarom noem ik er twee. Het zien van Abel, mijn eerste film, in een compleet uitverkocht City 1 in Amsterdam op de eerste zaterdagavond na de uitbreng. Op de première waren de reacties nogal koel, maar nu ging de zaal helemaal mee en liet dat ook horen. Er golfden letterlijk lachsalvo’s door de zaal. Dat dat een kick is moge duidelijk zijn. En: het hele maakproces van Borgman tot en met de première in Cannes.

2. Wat weet niemand over jouw vak?

Ik pijnig mijn hersenen, maar ik heb geen idee.

3. Welk talent uit jouw vakgebied moeten we in de gaten houden?

Nog niet zo lang geleden zag ik een sterke korte film over een 12-jarig meisje dat directeur wordt van een scheepswerf en die werf van de ondergang redt. De titel ben ik kwijt, maar de naam van de regisseur was iets als Angela Korsmit (of Korschmidt). Volgens mij kwam ze uit Drenthe.

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?

Geen een, ik moet er niet aan denken. Ik zou sowieso niet iemand anders willen zijn. Dan moet je wel heel ongelukkig zijn met jezelf. En dat ben ik niet.

Theo van Gogh stond op toneel om een kalf uit te reiken en begon te schelden op Matthijs van Heijningen (een inmiddels gestopte filmproducent van vele films). Hij noemde hem een oplichter.”
--Alex van WarmerdamPortret van Alex van Warmerdam

5. Welke collega nomineer jij voor een Gouden Kalf?

Angela Korsmit

6. Wat is jouw favoriete Nederlandse film?

Een enkele favoriete film heb ik niet. Ik loop ook achter. Maar als ik zonder na te denken van toen naar nu ga: De overval, Alleman, Soldaat van Oranje, Wilde Mossels en Wolf.

7. Wat is jouw favoriete herinnering aan 41 jaar NFF?

Wanneer weet ik niet meer. Het was op zo’n veel te lang durende, knullige gouden-kalveren-uitreiking. Theo van Gogh stond op toneel om een kalf uit te reiken en begon te schelden op Matthijs van Heijningen (een inmiddels gestopte filmproducent van vele films). Hij noemde hem een oplichter. Van Heijningen bleef rustig zitten en schold gedecideerd terug. Gelukkig greep er niemand in. Het duurde dus even. Eindelijk een beetje amusement.

ga terug