Ga naar inhoud

Blikverruimers Olga Zuiderhoek, Yous & Yay, Adriaan de Jongh en Michiel van Erp stellen themaprogramma Nederlands Film Festival 2018 samen

Een actrice, twee rappende multitalenten, een gameontwerper en een filmregisseur geven op het Nederlands Film Festival 2018 vorm aan het themaprogramma Blikverruimers. Na de succesvolle eerste editie in 2017, is Blikverruimers dit jaar terug met vier avondvullende programma’s met opvallende gastprogrammeurs. Op festivaldagen vrijdag 28 september t/m maandag 1 oktober wordt een speciaal programma samengesteld door actrice Olga Zuiderhoek, het duo Yousef Gnaoui & Pepijn Lanen (Yous & Yay), gameontwerper Adriaan de Jongh en filmmaker Michiel van Erp.
Ontmoeting

Vorig jaar traden voor het eerst verschillende Blikverruimers op als gastprogrammeur op het NFF. Zij hadden een ding gemeen: ze vielen op door hun bijzondere levensloop en hun verrassende kijk op de audiovisuele wereld. Tijdens een avondvullend programma lieten ze (fragmenten van) film-, televisie- en interactieve producties zien die hún blik hadden verruimd.


Dit jaar staat in het themaprogramma “ontmoeting” centraal. Zo nodigen de Blikverruimers voor het eerst ook zelf gasten uit. Ze ontmoeten makers die hen hebben geïnspireerd of die het volgens hen helemaal gaan maken en gaan in gesprek met het publiek. Ook schuiven de Blikverruimers aan bij de NFF Talkshow. Het resultaat is vier uiterst gevarieerde festivalavonden die iets te bieden hebben voor iedereen.Foto: Vlnr. Olga Zuiderhoek, Michiel van Erp, Adriaan de Jongh, Yousef Gnaoui en Pepijn Lanen (Yous & Yay) © Annaleen Houwes/Friso Keuris/Jimmy on the Run/Dennis Branko/Texas Schiffmacher.


Veelzijdig programma

Voor NFF Directeur Silvia van der Heiden staat Blikverruimers voor de variëteit van het gehele programma. “Niet alleen vertelt elk van onze Blikverruimers op een eigen manier, ze ontmoeten ook ieder weer andere verrassende makers. Daardoor laten ze ons met nieuwe ogen naar verhalen kijken. Dat kan het publiek komen beleven, in het Blikverruimersprogramma én tijdens de rest van het festival.”


Elke Blikverruimer verwelkomt drie tot zeven gasten en een gespreksleider tijdens hun avondprogramma. Wie dat zijn, zal later bekend worden gemaakt.
Vrijdag 28 september

Als innovatief en succesvol podcastduo gaan Yous & Yay op vrijdag 28 september met creatieven uit de film, muziek, grafische vormgeving en digitale wereld in gesprek die zich met vaak weinig meer dan hun grenzeloze verbeeldingskracht en inventiviteit weten te onderscheiden van de grote meute makers. Daarbij maken ze een speciale festivaleditie van hun podcast NEW EMOTIONS.
Zaterdag 29 september

Zaterdag 29 september is de beurt aan regisseur Michiel van Erp (1963) die met zijn fictiedebuut NIEMAND IN DE STAD het NFF 2018 opent. Hij onderzoekt met gasten uit de film en fotografie de verbeelding van de werkelijkheid. Hoe dicht kun je als maker bij de werkelijkheid komen en welke rol speelt de camera? Van Erp begon zijn carrière als documentairemaker. Hij regisseerde televisieserie RAMSES (2014) en werkt als schrijver.

Zondag 30 september

Zondag 30 september programmeert gamemaker Adriaan de Jongh (1990) een avond rond onafhankelijke gameproductie. Hij geeft samen met andere internationale indie-gameontwikkelaars het publiek een stoomcursus over de kunst en de wetenschap die de gamewereld zo boeiend en verrassend maken. De Jongh is als gameontwerper vooral bekend van de indie-gamehit HIDDEN FOLKS (2017). Deze zoek-game kreeg in 2017 een Gouden Kalf-nominatie voor Beste Interactive en de prijs voor iPad game van het jaar. De voertaal deze avond is het Engels.

Maandag 1 oktober

Op maandag 1 oktober bekijkt actrice Olga Zuiderhoek (1946) het culturele en universele karakter van de lach in een avond over het weerbarstige van humor. Ze ontmoet komieken, regisseurs en acteurs en vraagt zich af: hoe heeft humor zich in Nederland ontwikkeld door de jaren heen? En wanneer ga je met een grap over de schreef? Zuiderhoek startte in het theater en was vanaf 1973 te zien in diverse dramaseries en speelfilms. Voor haar rol in SÜSKIND (2012) ontving ze het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Afgelopen jaar was ze te zien in de populaire TV-serie HET GEHEIME DAGBOEK VAN HENDRIK GROEN.

ga terug