Ga naar inhoud

Acht festivalpremières door het hele land

Buiten is het feest, De Dick Maas methode, I.M., Kom hier dat ik u kus, Marionette, De Vogelwachter, La última primavera en openingsfilm Buladó

Het Nederlands Film Festival (NFF) presenteert dit jaar landelijk een unieke selectie van 8 festivalpremières in filmtheaters en bioscopen. Documentaire De Dick Maas methode, dramaserie I.M. en de speelfilms Buiten is het feest, Kom hier dat ik u kus, Marionette, De Vogelwachter en La última primavera vormen samen met openingsfilm Buladó de reeks NFF-publiekspremières die op dezelfde dag als de première in Utrecht door heel Nederland te zien is.
Algemeen directeur/bestuurder a.i. Doreen Boonekamp: "Al 40 jaar brengt het Nederlands Film Festival eind september de nieuwste verhalen en het talent van eigen bodem voor het voetlicht. Ook nu het niet mogelijk is om een festival te organiseren waar publiek en makers fysiek op één plek in groten getale samenkomen willen wij iedereen betrekken. Juist in deze tijd is het belangrijker dan ooit dat makers verhalen blijven vertellen. Deze spelen een belangrijke rol in het creëren van een gedeelde werkelijkheid en geven zo de samenleving betekenis en vorm. Daarom brengen wij dit jaar in 8 NFF-publiekspremières - met intieme verhalen, meeslepend drama en een opzwepend inkijkje voor en achter de schermen van de Nederlandse film - de variëteit en het filmtalent van eigen bodem naar het rode pluche bij jou om de hoek."

De kaartverkoop start eind augustus bij de deelnemende bioscopen en filmtheaters.
NFF-Publiekspremières in het land

Vrijdag 25 september - wereldpremière
Buladó - Eché Janga (scenario: Eché Janga en Esther Duysker, producent: Keplerfilm, distributeur: Gusto Entertainment)
Buladó is een magisch-realistisch en liefdevol verhaal van een kleine familie woonachtig in Bandabou, Curaçao. Wanneer de verschillen in mentaliteit tussen de rationele vader Ouira en spirituele opa Weljo steeds meer met elkaar in botsing komen, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen deze twee uitersten. Cast: Everon Jackson Hooi, Felix de Rooij en Tiara Richards.

Zaterdag 26 september – wereldpremière
Kom hier dat ik u kus - Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden (scenario: Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, producent: Submarine Film, distributeur: September Film)
Kom hier dat ik u kus is een familiedrama over Mona, oudste dochter van een gezin waarvan de moeder op jonge leeftijd overlijdt. We zien hoe Mona zich als kind, twintiger en dertiger een weg door het leven baant. Terwijl iedereen over haar heen loopt probeert ze zich staande te houden in een wereld gevuld met ego’s en eigendenkers. Tot ze inziet dat het zo niet langer kan. Naar de bestseller van Griet Op de Beeck.
Cast: Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx, Tijmen Govaerts en Olivia Landuyt.

Zondag 27 september – wereldpremière
I.M. - Michiel van Erp (scenario: Hugo Heinen, producent: Het Familiedrama, omroep: AVROTROS)
In I.M. wordt de vroegwijze, provinciale, stoere schrijfster Connie Palmen (36) voor het eerst echt verliefd. Op de joodse, door oorlogstrauma\'s getergde, vileine, maar briljante en grappige, beroemde en intellectuele journalist en schrijver Ischa Meijer (47) die zichzelf voor het eerst overgeeft aan de liefde. Een heftige, romantische, weerbarstige en publieke liefdesrelatie.
Cast: Wende Snijders, Ramsey Nasr, Hugo Koolschijn, Guy Clemens, Majd Mardo, Aus Greidanus jr., Maril van den Broek, Ben Ramakers, Bert Hana, Johan Deeder, Ans Schilders, Elise Schaap, Arthur Roffelsen, Finn Poncin, Carly Wijs en Ingeborg Elsevier.

Zondag 27 september - wereldpremière
De Dick Maas methode - Jeffrey De Vore (scenario: Jeffrey de Vore, producent: Film Events, Tamara Vosmaer en Jeffrey De Vore, distributeur: WW Entertainment)
Dick Maas is één van Nederlands succesvolste regisseurs. Wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Aan de hand van unieke en nooit eerder vertoonde beelden, blikken we samen met Dick Maas en vele toonaangevende filmmakers en acteurs terug in deze grappige en onthullende documentaire over een bijzondere en ongekend succesvolle periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Maandag 28 september – wereldpremière
Buiten is het feest - Jelle Nesna (scenario: Karen van Holst Pellekaan, producent: Rinkel Film, distributeur: September Film)
De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. Naar de bestseller van Arthur Japin, geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen.
Cast: Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits, Pleun Nijhuis, Roosmarijn van der Hoek, Jip van den Dool, Juna de Leeuw en Romy Gevers.

Dinsdag 29 september - wereldpremière
Marionette - Elbert van Strien (scenario: Elbert van Strien, Ben Hopkins, producent: Accento Films, BosBros, distributeur: In The Air)
Als de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter naar Schotland verhuist om een nieuw leven te beginnen, is een van haar nieuwe patiënten de geheimzinnige, tienjarige Manny. Manny tekent traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Getroffen door de jongen ontwikkelt Marianne een obsessie waardoor ze grip op de realiteit verliest en zelfs vraagtekens zet bij de aard van het bestaan.
Cast: Thekla Reuten, Elijah Wolf, Emun Elliott, Bill Paterson, Peter Mullan en Sam Hazeldine.

Woensdag 30 september - wereldpremière
De Vogelwachter - Threes Anna (scenario: Threes Anna, producent: KeyFilm, distributeur: September Film)
De vogelwachter woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.
Cast: Freek de Jonge, Sophie van Winden, Quiah Shilue en Nick Golterman.

Donderdag 1 oktober – Nederlandse première
La última primavera - Isabel Lamberti (scenario: Isabel Lamberti & Lenina Ungari, producent: IJswater Films, distributeur: Cherry Pickers)
De Spaanstalige film vertelt het verhaal van de Gabarre-Mendoza familie. Als bewoners van een sloppenwijk vlakbij Madrid worden zij gedwongen om hun zelfgebouwde huizen te verlaten omdat het land waarop ze wonen verkocht is. Terwijl dit proces zich langzaam ontvouwt, worstelen de verschillende familieleden elk op hun eigen manier met hun leven in transitie. La última primavera beleeft zijn wereldpremière in september op het festival van San Sebastian.
Cast: David Gabarre Jiménez, Agustina Mendoza Gabarre, David Gabarre Mendoza, María Duro Rego, David Gabarre Duro, Isabel Gabarre Mendoza, Angelines Gabarre Mendoza en Alejandro Gabarre Mendoza.

Dit jaar komt het NFF vanuit Utrecht naar iedereen toe! Van 25 september tot en met 3 oktober beleef je het festival met de reeks NFF publiekspremières op het rode pluche van de bioscoop en het filmtheater bij jou om de hoek. Ook kun je in september via www.filmfestival.nl vanaf je luie stoel op je eigen scherm genieten van talrijke andere films in het festivalprogramma, Q&A’s, talkshows en masterclasses. De kaartverkoop start eind augustus.
ga terug