Ga naar inhoud

34e Nederlands Film Festival van start


Vanavond is in TivoliVredenburg de 34e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk geopend met de première van BLOEDLINK van regisseur Joram Lürsen in het bijzijn van de sterren van de Nederlandse film. Directeur Willemien van Aalst gaf het startsein voor het festival met haar jaarlijkse openingsspeech.

Gast van het Jaar Fons Merkies werd muzikaal geëerd met live-uitvoeringen van zijn eigen filmmuziek. Regisseur Nelleke Koop werd verrast met de Filmprijs van de Stad Utrecht 2014, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival, voor haar korte documentaire WATERLIJKEN. Ook werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs aan Burny Bos uitgereikt. Het NFF duurt tien dagen en wordt op vrijdag 3 oktober afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren.


De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, reikte woensdagavond tijdens de voorontvangst van de Openingsavond de Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan regisseur Nelleke Koop voor korte documentaire WATERLIJKEN. De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van €5.000,- en wordt toegekend aan het beste regiedebuut uit de NFF Debuut Competitie, waarvoor dit jaar 24 eerste zelfstandige korte films, documentaires en televisiedrama’s zijn geselecteerd. De winnaar is voorgedragen door een onafhankelijke jury bestaande uit regisseur Saskia Diesing, producent Chris Mouw en universitair docent media Alec Badenoch. WATERLIJKEN is op het Nederlands Film Festival nog te zien op 25, 29 en 30 september.

Naast de Filmprijs van de Stad Utrecht werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2014 door staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker overhandigd aan producent Burny Bos. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Juryrapport Filmprijs van de Stad Utrecht 2014:
Deze film ontroert door het respect en de zorgvuldigheid van de filmmaker bij dit ongemakkelijke onderwerp. De gelaagdheid dwingt de kijker tot reflectie. In beeld komt het feitelijke relaas van een autopsie, maar impliciet rijzen de vragen. Hoe raken mensen te water, en waarom. Hoe verwerken patholoog-anatomen hun pijn bij hun werk en hoe gaan ze om met de pijn van de nabestaanden. De jury vindt het bijzonder om dit onderwerp op een bijna poëtische wijze te verbeelden en iedere vorm van sensatiezucht te vermijden.

De Filmprijs van de Stad Utrecht 2014 gaat naar Nelleke Koop voor WATERLIJKEN.

Juryrapport Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2014:
Wie een leven lang de onbevangen vrolijk-anarchistische blik van een kind weet te behouden en van deze levenshouding als volwassene zijn beroep weet te maken, die mag zichzelf gelukkig prijzen.
Wie met dat beroep een generatie filmmakers weet te inspireren en bovendien generaties kinderen, jongeren en ouderen weet te amuseren, die verdient het ook door anderen geprezen te worden...
De man die aanstonds het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs gaat krijgen combineert al een leven lang zijn ‘kinderlijke’, tussen aanhalingstekens, levensvisie met een zakelijk inzicht, en zijn voorliefde voor jeugddrama met een volwassen kijk op media in de breedste zin.
Niet alleen schreef hij zo’n veertig kinderboeken, ook regisseerde en produceerde hij talloze uren radio en televisie. En acteerde hij in vele van die producties. De afgelopen 25 jaar kwam daar film bij. Met een tomeloze energie en veel jeugdig elan wist hij de Nederlandse jeugd- en familiefilm naar een niveau te tillen dat nationaal en internationaal bewondering en waardering geniet.
Succes heeft vele vaders. Mislukking is een wees. De Nederlandse familiefilm en de Nederlandse jeugdfilm oogst al vele jaren onafgebroken groot succes en kent dus inmiddels vele vaders én moeders. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er slechts één enkele grootvader is.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2014 gaat naar Burny Bos.
ga terug