Inktzwart

Iris van der Meule - 2019 - 10 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Interactive Iris van der Meule

Interactieve virtual reality-ervaring, waarin de noodlottige gebeurtenissen en emotionele nasleep van rampvlucht MH17 een digitale plek krijgen.

Wat als een zonnige zomerdag begon, eindigde op 17 juli 2014 inktzwart, toen een in Amsterdam opgestegen passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Deze interactieve virtual reality-ervaring is een poëtische visualisatie van elementen en emoties rondom deze aangrijpende gebeurtenis, zoals de rouw en het verlies gevoeld door de nabestaanden, maar óók de uiteindelijke acceptatie. Door de non-lineaire verhaalstructuur is de kijker vrij om het verhaal te ervaren op eigen tempo. Iris van der Meule gebruikt virtual reality als medium om haar fascinatie voor sociaal-maatschappelijk relevante thema’s te uiten. Het resultaat is een digitaal monument dat de herinnering aan de ramp op bijzondere wijze levend houdt.

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 3 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. Dit werk is vrij toegankelijk. / Klik hier[hyperlink] om voor dit werk een ticket voor een tijdslot te bestellen. 

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 3 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. Klik hier om voor dit werk een ticket voor een tijdslot te bestellen

Credits

Producent(en) Iris van der Meule
Productiebedrijf Iris van der Meule
Productieland(en)
Nederland