Ga naar inhoud
Interactieve virtual reality-ervaring, waarin de noodlottige gebeurtenissen en emotionele nasleep van rampvlucht MH17 een digitale plek krijgen.

Wat als een zonnige zomerdag begon, eindigde op 17 juli 2014 inktzwart, toen een in Amsterdam opgestegen passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Deze interactieve virtual reality-ervaring is een poëtische visualisatie van elementen en emoties rondom deze aangrijpende gebeurtenis, zoals de rouw en het verlies gevoeld door de nabestaanden, maar óók de uiteindelijke acceptatie. Door de non-lineaire verhaalstructuur is de kijker vrij om het verhaal te ervaren op eigen tempo. Iris van der Meule gebruikt virtual reality als medium om haar fascinatie voor sociaal-maatschappelijk relevante thema’s te uiten. Het resultaat is een digitaal monument dat de herinnering aan de ramp op bijzondere wijze levend houdt.

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 3 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. Dit werk is vrij toegankelijk. / Klik hier[hyperlink] om voor dit werk een ticket voor een tijdslot te bestellen.

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 3 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. Klik hier om voor dit werk een ticket voor een tijdslot te bestellen.

Credits

Productiebedrijf
Iris van der Meule

Titel: Inktzwart
Jaar: 2019
Duur : 10 minuten
Categorie: Interactief project
Competities: Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2020

GeschiedenisMaatschappijBuitenlandMisdaadPolitiekKunst & CultuurArchiefmateriaalExperimenteelMediaAnimatieDrama

Gouden Kalf nominaties

Beste Interactive (2020)
Iris van der Meule

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.