Big Village

Beri Shalmashi, Lyangelo Vasquez - 2020 - 5 min.

Loop op virtuele wijze door het door bommen verwoeste Iraans-Koerdische dorp uit de kindertijd van een van de regisseurs, en luister naar de indrukwekkende verhalen van oud-bewoners. 

Big Village van Beri Shalmashi en Lyangelo Vasquez is een interactieve documentaire over Gewredê ('groot dorp' in het Koerdisch), het door bommen verwoeste hoofdkwartier van een Iraans-Koerdische verzetsbeweging in de jaren tachtig. Dat is ook de plaats waar Beri’s ouders met haar als baby verbleven voordat ze naar Nederland vluchtten. Zij bezocht inmiddels over de hele wereld uitgewaaierde oud-strijders en hun kinderen om die levensgevaarlijke tijd - die Beri zich niet kan herinneren - te reconstrueren. Voor dit project werd het dorp dat zich à la Google Street View laat verkennen virtueel in 3D nagebouwd, maar wel met de onnauwkeurigheden die herinneringen nu eenmaal met zich meebrengen.

 

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 2 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. Dit werk is vrij toegankelijk.

Credits

Regie Beri Shalmashi
Lyangelo Vasquez
Productiebedrijf Kaliber Film
Research
Naz Taha
Sham Jaff
Camera
Dionne Cats
Masha Osipova
Jacob Simkin
Sound Design
Grafische vormgeving
Suzan Hijink
Technische realisatie
Productieland(en)
Nederland, Australiƫ, Zwitserland, Koerdistan, Frankrijk, Zweden