Documentaire zoekt de ziel van Napels door de Napolitanen zelf aan het woord te laten, zowel armen als rijken, met Caravaggio's schilderij De zeven werken van barmhartigheid als rode draad.
Een beeld van Napels en zijn inwoners, in de woorden van Napolitanen zelf. Twee vrouwen roddelen over een zelfmoordenares; een man verkoopt kaartjes voor een buurttombola; een vrouw bekommert zich om haar oude buurvrouw. Zo stapt de documentaire van persoon naar persoon, om langzaam een beeld te schetsen van de raadselachtige stad aan de voet van de Vesuvius. James Baldwin gaf ooit een schrijfopdracht over Napels terug, omdat hij niets van de stad begreep. Een Napolitaan zelf zegt: `Napels is een kaleidoscoop van duizenden verschillende zielen. De Ziel van Napels is hun optelsom.' Rode draad vormt het schilderij De zeven werken van barmhartigheid (1607) van Caravaggio, gemaakt voor een aristocratische liefdadigheidsinstelling die nog altijd bestaat. De documentaire spiegelt het clair-obscur van Caravaggio in de afwisseling van armoede en rijkdom. Eeuwenoude steegjes met gedempt licht tegenover de glinsterende sjiek van een adellijke club. Langzame luchtopnamen en dichterlijke teksten in voice-over verbinden de afzonderlijke verhalen.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Memphis Features
Omroep
IKON TV
Distributie
A-Film Distribution

Titel: Zielen van Napels
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 34 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire) (2005)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01