Onder­s­teund door archief­beelden blikken vier gezinsleden ieder afzon­der­lijk terug op hun mislukte vlucht uit de DDR, ruim dertig jaar geleden. De ontsnap­pings­poging bepaalde de rest van hun levens.
In 1983 proberen Thomas en Gundula Anhalt en hun twee kinderen met een zelfge­bouwd vlieg­tuig de DDR te ontvluchten. Het gezin wordt echter opgepakt en gevan­gengezet. Recht in de camera kijkend blikken de gezinsleden dertig jaar later ieder afzon­der­lijk terug op de gebeurtenissen die de rest van hun leven bepaalden. Soms zijn er in split-screen twee gezinsleden in beeld, of wordt het verhaal met archief­beelden onder­s­teund. Hoe beïn­vloedde de mislukte vlucht­poging hun onder­linge band? Is hun droom van een vrij leven uitein­delijk uitgekomen?

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design

Titel: Verboden vlucht
Jaar: 2014
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2015

PolitiekGeschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2015)
Hester Overmars

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte