Ga naar inhoud
Over de opkomst en ondergang van de grootste naoorlogse Nederlandse scheepsbouwer, Cornelis Verolme. Met voor- en tegenstanders over ambitie, intriges, politiek, financiën, drank, liefde en trouw.
`Jongen, je moet nooit rusten voor je de bovenste sport van de levensladder hebt bereikt.' Met die uitspraak in het achterhoofd klom Cornelis Verolme, zevende zoon van een aardappel- en uienboer uit Goeree-Overflakkee, uit het niets op tot de grootste, naoorlogse Nederlandse scheepsbouwer. Zo hoog als hij klom, zo diep viel Verolme ook weer, waarbij hij zijn hele imperium verspeelde. Rudolf van den Berg schetst de opkomst en neergang van deze grenzeloos ambitieuze, naar lavendel geurende man. Hij sprak met openhartige voor- en tegenstanders, en ook met zijn dochters, naaste familieleden, een oud-minister en de huidige burgemeester van Rotterdam. Bij de interviews wordt op de achtergrond historisch beeldmateriaal geprojecteerd. De grootste troef is de stem van Verolme zelf, die op een oude bandopname vertelt hoe hij leefde, wat zijn beweegredenen waren en hoe hij omging met de vijandigheid in het Rotterdamse elitewereldje: `De namen van die dwergen zijn alleen in Rotterdam bekend, mijn naam over de hele wereld.' Nog lang dreunt de stem van deze scheepsbouwer na.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs

Titel: Staal & Lavendel - De levensladder van Cornelis Verolme
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2007

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2007)
Rudolf van den Berg

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still