Michel Tabachnik, componist en dirigent, werd eind jaren negentig voor het gerecht gesleept na de collectieve zelfmoord van een sekte waarmee hij sympathiseerde. Na de vrijspraak musiceert hij weer.
Michel Tabachnik is componist en dirigent bij het Noord Nederlands Orkest (NNO). Tijden zien er weer zonnig uit voor deze voorheen internationaal veelgevraagde dirigent. Toen belangrijke leden van de Orde van de Zonnetempel collectief zelfmoord pleegden, werd sympathisant Tabachnik voor het gerecht geroepen wegens 'deelname aan een criminele organisatie'. Hij werd in 2006 vrijgesproken. Tabachnik: 'Het was afgrijselijk. Ik moest uitleg geven over iets wat ik zelf ook niet begrijp.' Carin Goeijers volgt de nu van alle blaam gezuiverde Tabachnik tijdens het componeren en laat hem vertellen over zijn levensfilosofieën. Ook zien we hem werken met zijn muzikanten en collega's. Op de achtergrond klinkt Tabachniks muziek, die hij zelf abstract noemt. Tabachniks verhaal wordt verteld met foto's uit succesvolle tijden, interviews, opnames van repetities en beeldfragmenten van zijn partituren. De film blikt terug op het drama en werkt toe naar de huidige, succesvolle tijd. Naar de wereldpremière van zijn Piano Concerto en een optreden van het NNO in Parijs.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: Maestro Tabachnik
Jaar: 2008
Duur : 51 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01